Älä tuo lutikoita tuliaiseksi – toimi näin ulkomailla

Lutikkakannat ovat elpyneet viime vuosina niin ulkomailla kuin Suomessa. Lutikkaongelmasta kärsitään erityisesti Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Mitä lomamatkalla kannattaa tehdä, jotta lutikat eivät tarttuisi matkaan ja päätyisi harmillisimmassa tapauksessa tuliaisina kotiin asti?

Tarkista ettei hotellisi tai hostellisi ole ilmoitettuna listalle lutikoiden takia.

Tutki huone tarkkaan. Miltä patjat näyttävät? Onko niiden saumoissa epätoivottuja vieraita? Onko niissä tummanruskeita tuhruja eli lutikoiden ulosteita? Näkyykö lutikan esiasteita tai munia, jotka ovat pieniä läpinäkyviä palleroita? Tutki tarkkaan myös kaapit, kynnykset, kaikenlaiset saumat, kolot ja välit. Lutikat ovat ällistyttävän littanoita ja pystyvät piiloutumaan mitä pienimpiin kolosiin.

Älä sijoita matkatavaroita aivan seinän viereen. Tällöin lutikoilla on helppo reitti pakaaseille.

Kun palaat reissusta, pese vaatteet 60 asteessa. Kuivausrummun käyttäminen on myös suositeltavaa.

Matkusta kevyillä matkatavaroilla. Ota vaatteita vain sen verran, että saat puhdistettua ne nopeasti esimerkiksi vähintään 60-asteisessa kuivausrummussa. Kuivausrumpukäsittely tai pesu kuumassa tappaa yleensä lutikat ja niiden munat. Tarpeeksi kuuma höyrypesuri voi myös olla toimiva ratkaisu kotona.

Jos näitä toimenpiteitä ei ehdi tehdä heti, voi vaatteet jättää varsinkin talvella ulos pakkaseen tai kääräistä matkatavarat kunnon muoviin tai eristää ne jollakin muulla tavalla.

Pakastaminen on joskus hyvä vaihtoehto, jos pesu ei ole mahdollinen.

Älä käytä lutikoihin myrkkyjä, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön puutarhassa. Ne voivat sairastuttaa sinut ja perheesi pahoin.

Älä käytä myrkkyjä, joiden käyttötarkoituksesta et ole varma esimerkiksi vieraskielisten etikettien takia.

Huonekaluja ei tarvitse ensihädässä heittää menemään. Huonekalut voidaan tarvittaessa käsitellä puhtaiksi. Koko asunnon puhdistaminen on tärkeää. Lutikat voivat pesiytyä myös uusiin huonekaluihin.

Älä säilytä mitään sängyn alla. Sängynalus on oiva piiloutumispaikka lutikoille.

Älä siirtele tavaroita ja huonekaluja pitkin asuntoa. Samalla siirtyvät lutikat.

Lutikat viihtyvät oli asunnossa siistiä tai likaista. Niitä voi tulla vastaan viiden tähden hotellissa tai vaatimattomassa hostellissa. Siistin huoneiston etu on kuitenkin se, että lutikoilla on vähemmän paikkoja, joihin piiloutua.

Jos löydät kodistasi lutikoita, kerro niistä naapureille. Heillä on oikeus tietää ja olla valppaana oman asunnon tilanteesta.

Joskus metallirunkoinen sänky voi olla parempi valinta kuin puinen. Patjoihin on myös suunniteltu erityisiä lakanoita, jotka suojaavat nukkujaa lutikoilta.

Lue myös:

MTV3

Kuva: Jussi Tuomi ja Lennart Falk, Anticimex Ab

Lue myös:

    Uusimmat