Älä syö samoja vihanneksia päivästä toiseen – lisää nämä lautasellesi

Miten voisit antaa kehollesi vielä enemmän tärkeitä ravintoaineita? Vaikka vihannekset kuuluisivat päivittäiseen ruokavalioosi, älä tyydy joka päivä samoihin valintoihin.

JAMA Internal Medicine -lehdessä hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kasvissyöjillä on matalampi verenpaine kuin lihansyöjillä. Mutta tarkoittaako tämä, että lihansyönti pitäisi hylätä kokonaan? Ehkä ei.

– Ihmiset, jotka syövät lihaa, syövät myös keskimäärin vähiten vihanneksia. Nämä lihansyöjät ovat myös yleensä ylipainoisia, sanoo Men's Health -sivuston ravintoasiantuntija Mike Roussell.

Roussellin mukaan moni tulkitsee tämän kuitenkin väärin niin, että lihansyöminen tekee automaattisesti huonoa terveydelle, vaikka tämä väite ei pidä paikkaansa. Vaikka söisitkin lihaa, se ei tarkoita, ettetkö voisi syödä myös vihanneksia. Jos lautasellasi on yleensä kuitenkin vain paprikaa ja sipulia, katso vinkit, mitä muita ravintorikkaita vihanneksia kannattaa kokeilla!

Fenkoli

Fenkoli sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuitua ja folaattia, mutta myös anetoli-nimistä fytoravintoainetta. Ravitsemusterapeutti Rachael Dunnin mukaan anetoli voi vähentää tulehduksia, estää syöpää ja jopa suojata maksaa vahingollisilta kemikaaleilta.

Lehtikaali

Vähäkalorinen lehtikaali on täynnä K-, A- ja E-vitamiineja. Lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat Dunnin mukaan vähentämään hapettumisstressiä. Lisäksi nämä antioksidantit auttavat alentamaan kolesterolia.

Chili

Chilipippurit sisältävät runsaasti kapsaisiini-nimistä yhdistettä, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa elimistöä näin polttamaan enemmän kaloreita. Obesity-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiirten ylipainoon johtava insuliiniresistanssi aleni, kun ne saivat kapsaisiinia 10 viikon ajan. Toisten tutkimusten mukaan kapsaisiini auttaa myös alentamaan verenpainetta.

Munakoiso

Munakoisossa on todella vähän kilokaloreita, mutta sitäkin enemmän kuitua, rautaa ja kalsiumia. Ravitsemusterapeutti Ilyse Schapiron mukaan munakoiso pitää olon kylläisenä ja kehon vahvana. Munakoiso sisältää myös bioflavonoideiksi kutsuttuja antioksidantteja, jotka auttavat säätelemään korkeaa verenpainetta ja vähentämään stressiä. Älä kuitenkaan paista sitä rasvassa, vaan grillaa, paahda tai kypsennä uunissa.

Latva-artisokka

Schapiron mukaan tuhannen ruoan joukosta latva-artisokat on rankattu seitsemänneksi eniten antioksidantteja sisältäväksi ruoaksi. LAtva-artisokan antioksidantit, kuten kversetiini, rutiini ja luteoliini, on yhdistetty useisiin terveyshyötyihin.

Muista myös: Sienet

Vaikka sieniä ei vihanneksiksi lasketakaan, ovat ne täynnä antioksidantteja, joiden avulla voivat taudit pysyä kaukana. Joidenkin eläimillä tehtyjen kokeiden mukaan sienet saattavat vähentää piikkejä verensokerissa. Kokeile korvata silloin tällöin liha siitakesienellä. Ravintokirjailija Erin Palinski-Waden mukaan siitakesienten on huomattu tekevän olon yhtä kylläiseksi kuin lihankin, mutta niissä on vain neljäsosa lihan kilokaloreista.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat