Älä seiso pöntöllä – venäläisturisteja opastetaan käymään vessassa

Venäläisturistien vyöry Suomeen näkyy myös vessoissa. Turistien suosimissa paikoissa venäläisiä onkin alettu opastaa vessakäyttäytymisessä.

Esimerkiksi Länsi-Savo uutisoi eilen Juvan ABC-asemille ilmestyneistä kylteistä, joissa venäläisiä neuvotaan toimimaan vessassa oikein.

Kylteissä olevissa kuvissa ja venäjänkielisessä tekstissä opastetaan, että WC-pöntöllä tulisi istua eikä seistä.

Osuuskauppa Suur-Savon ABC-toimialajohtajan Minna Rasan mukaan liikennemyymälöissä oli tullut valituksia vessojen siisteydestä, kuten esimerkiksi istuimella näkyvistä jalanjäljistä.

– Ajateltiin, että miksipä ei sitten opastettaisi venäläisiä asiakkaita suomalaiseen käyttäytymiseen, jotta saadaan positiivisempi mieli niin heille kuin myös muillekin asiakkaille, Rasa toteaa.

"Ei voi sanoa, että venäläiset olisivat sottapyttyjä"

Venäläisiä varten tehdyt vessaopasteet ovat tuttu näky myös muilla alueilla, joilla venäläisturisteja liikkuu paljon. Opasteita löytyy muun muassa Etelä-Karjalasta.

– Meillä liikkuvien venäläisten määrä on isompi kuin mitä Suur-Savossa, toteaa Etelä-Karjalan Osuuskaupan ABC-toimialajohtaja Jari Antikainen.

– Ja sanotaan näin, että siivoamme ostopalveluna vessoja enemmän venäläisten juhlapyhien jäljiltä.

Antikaisen mukaan kylteissä ei ole kuitenkaan kyse siitä, että venäläiset käyttäytyisivät vessassa erityisen paljon huonommin kuin suomalaiset.

– Ei missään mielessä voi sanoa, että venäläiset olisi sottapyttyjä vessassa.

– Silloin kuin ihmisiä on massoittain liikkeellä, niin aina löytyy myös näitä ääripäitä, joilla on tavoissa vähän hiomista – niin suomalaisista kuin venäläisistäkin.

Länsi-Savon haastattelema venäläisen kulttuurin asiantuntija selittää eroja Länsi-Savon haastattelussa.

– Venäläinen turisti ei välttämättä tiedä, että hygieniataso on Suomessa korkeampi, Miktechin teknologia-asiamies Ville Paasonen Paasonen toteaa.

–  Venäjällä koetaan, ettei yhteinen tila ole kenenkään oma. Jokainen huolehtii omasta omaisuudestaan, mutta kukaan ei välitä yhteisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja