Älä sääli nastoja – vaihda talvirenkaat ajoissa!

Syksy tuli kertarykäyksellä, ja jonkin verran luntakin on jo saatu osaan maata. Milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaat?

Kelit liukastuvat ja yöt pitenevät. Mikäli joudut lähtemään autolla aikaisin joka aamu, on syytä varautua yöpakkasiin ja niiden liukastamaan tien pintaan vaihtamalla talvirenkaat ajoissa, huomauttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Mikäli näyttää siltä, että kelit ovat liukastumassa pysyvästi, voi nastarenkaatkin vaihtaa alle jo ennen marraskuun alkua. Kitkarenkailla ajaminen on sallittua periaatteessa ympäri vuoden – tosin niiden kesäkäyttöä ei suositella.

Koko maan kattavaa vaihto-ohjetta on vaikea antaa, koska talvi saapuu eri puolille Suomea eri aikaan. On hyvin yleistä, että pohjoisessa alla on talvirenkaat vaikka etelässä körötellään vielä kesäkumeilla.

Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen suositteleekin vaihtamaan talvirenkaat alle mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään - ettei talvi jälleen yllätä.

Älä sääli nastoja

Vesalainen kertoo, että moni säälii erityisesti nastarenkaita ja nastojen kulumista ja sinnittelee näin lähes joulukuulle ennen renkaiden vaihtamista.

– Totuus on kuitenkin, että iso osa talvesta ajetaan sulalla tien pinnalla, joten talvirenkaiden vaihtaminen viikko-pari totuttua aiemmin ei juurikaan lisää nastojen kulumista. Omalla ajotavallaan kuljettaja voi sen sijaan vaikuttaa renkaiden ja nastojen kestoon sekä pysyvyyteen.

– Välttämällä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä hiljentämällä risteyksiin ja tiukkoihin kaarteisiin (esim. moottoritien rampit) riittävästi, saa pidennettyä nastan ja nastarenkaan käyttöikää.

Lue myös:

    Uusimmat