Älä ole tyhmä! 5 ruokaa, jotka pelastavat aivosi

Marjat suojelevat aivoja.
Marjat suojelevat aivoja.
Julkaistu 15.02.2012 18:10

Jos haluat parantaa aivojesi toimintakykyä ja maksimoida muistisi, ala napostella seuraavia ruokatuotteita. Ne ovat täynnä ravintoaineita, jotka saavat aivosolusi toimimaan loistavasti ja samalla ne suojelevat sinua masennukselta ja jopa aivokasvaimilta.

1. Marjat

Kaikki marjat ovat täynnä antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään stressiä aivoissa. Erityisesti mansikat pitävät sisällään terveellisiä flavonoideja, jotka avittavat muistia. Mustikat taas suojaavat aivosoluja.

2. Kananmunat

Kananmunan keltuainen pitää sisällään koliinia, joka on vitamiinin kaltainen yhdiste. Sen tehtävät elimistössä liittyvät esimerkiksi rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä koliinin toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä.

Varo kananmunien kolesterolia.

Koliini on tärkeässä osassa myös aivojen kehityksessä ja se tekee hyvää myös muistille. Kananmunan keltuaiset sisältävät paljon kolesterolia, joten niitä ei kannata popsia mielin määrin. Tosin uusimpien tutkimusten mukaan kananmunista on ainoastaan hyötyä terveydelle.

3. Kahvi

Vastajauhetut kahvipavut ovat täynnä vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja aminohappoja.

Kahvikin auttaa aivoja.Kahvikin auttaa aivoja.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen kahvinjuonti voi vähentää dementiariskiä. Erään tutkimuksen mukaan kahvi voi jopa hidastaa aivokasvainten kasvua.

4. Lohi

Lohi ja muut rasvaiset kalat pitävät sisällään paljon omega-3 -rasvahappoja. Näihin happoihin kuuluva dokosaheksaeenihappo (DHA) auttaa aivoja välittämään signaaleja.

Kalan syöminen tekee hyvää.Kalan syöminen tekee hyvää.

DHA:n puute voi aiheuttaa muistihäiriöitä, keskittymiskyvyn puutetta, mielialanvaihteluja sekä pahimmassa tapauksessa jopa masennusta ja skitsofreniaa.

5. Pähkinät

Pähkinät pitävät sisällään paljon aivojen hyvinvoinnille tärkeää E-vitamiinia, joka voi auttaa ehkäisemään ikääntymisen mukanaan tuomaa muistin heikkenemistä.

Pähkinöiden sisältämä rasva avittaa aivoja.Pähkinöiden sisältämä rasva avittaa aivoja.

Saksanpähkinöistä löytyy myös runsaasti omega-3 -rasvahappoja. Cashew-pähkinät taas pitävät sisällään magnesiumia, jonka avulla aivojen vesisolut saavat lisää happea. Pähkinät pitävät sisällään myös aivosoluja buustaavaa koliinia.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle