Älä anna koiralle tai kissalle suklaata!

Suklaa on monien suurta herkkua ja varmasti myös hännänheiluttajat haluaisivat päästä osingoille kyseistä makupalasta. Suklaa on kuitenkin niin koiralle että kissalle erittäin vaarallista.

Monet makeannälkäiset koirat rakastavat suklaata, vaikka suklaa onkin niille erittäin vaarallinen herkku – varsinkin suurina määrinä nautittuna. Suklaa voi olla koiralle jopa hengenvaarallinen, joten suklaakonvehdit ja -rasiat kannattaa pitää visusti poissa herkkujen perään kuolaavalta koiralta, eikä suklaatuotteita tulisi koskaan antaa koiralle namipalan muodossa. Hyvä nyrkkisääntö kuuluukin, ettei lemmikille pidä antaa ihmisille tarkoitettuja herkkuja.

Muista: Mitä tummempaa suklaata, sen vaarallisempaa se on koiralle.

Suklaa on myös kissalle myrkyllistä. Kissat eivät useinkaan ole yhtä laikka niin kaikkiruokaisia kuin koirat. Kissat eivät myöskään maista makeaa – siitä syystä ne jättävät herkemmin kyseiset tuotteet suosiolla rauhaan. Huonekasvit – tai joulukuusi – ovatkin sitten eri juttu...

Suklaamyrkytyksen ennaltaehkäisy on helppoa pitämällä suklaarasiat, suklaakonvehdit ja leivonnassa käytettävät suklaat ja kaakaotuotteet lemmikkien ulottumattomissa.

Mikä suklaassa myrkyttää?

Lemmikille myrkyllisiä aineita suklaassa ovat metyyliksantiineja, kuten teobromiini ja kofeiini. Nämä metyyliksantiinit aiheuttavat elimistössä erilaisten välittäjäaineiden vapautumisen, jotka vaikuttavat keskus- ja ääreishermostoon, sydämeen, verisuonistoon ja ruoansulatuskanavaan.

Teobromiinia on esimerkiksi suklaassa, teessä, kahvissa ja kolajuomissa. Teobromiini on myrkytyksien yhteydessä kofeiinia haitallisempi aine.

Tarkkaa myrkytyksen aiheuttavaa teobromiinin määrää ei voida tarkalleen sanoa, sillä yksilöllisetkin erot ovat suuria: voi kuitenkin sanoa, että mitä enemmän teobromiinia, sitä myrkyllisempi se on lemmikille. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää teobromiinia.

Eri suklaatyypit sisältävät eri määriä metyyliksantiineja: tummassa suklaassa niitä on enemmän ja näin ollen tumma suklaa on lemmikille kaikkein vaarallisinta. Maitosuklaan ei uskota pieninä määrinä aiheuttavan myrkytystä, mutta se voi puolestaan aiheuttaa pahoinvointia, masukipua ja ripulia.

Myrkytyksen oireet – toimi ripeästi!

Suklaamyrkytyksen oireet alkavat noin 6–12 tunnin kuluttua suklaan syömisestä. Osa oireista voi tosin alkaa vasta 1–3 vuorokauden viiveellä, koska suklaa imeytyy hitaasti lemmikin elimistössä.

Ensimmäisiä myrkytyksenoireita ovat oksentelu, mahakipu, ripuli ja lisääntynyt nesteen juominen. Oireiden pahentuessa esiintyy levottomuutta, liikkumisvaikeuksia, sydämen nopealyöntisyyttä, lihasnykäyksiä, kouristeluja, ja lopulta tajuttomuutta. Suklaamyrkytyksestä johtuva kuolema johtuu sydämen rytmihäiriöistä ja hengityksen lamaantumisesta.

Myrkytysepäilyssä ja oireiden ilmetessä on syytä ottaa yhteyttä heti eläinlääkäriin. Eläinlääkäri saattaa kysyä lemmikkisi kokoa/painoa, syödyn suklaan olomuotoa ja määrää, ja kuinka kauan tästä tilanteesta on aikaa – sinun kannattaakin valmistautua vastaamaan näihin kysymyksiin. Jos eläinlääkäri käskee sinua tuomaan lemmikkisi lääkäriin, älä viipyile. Suklaan aiheuttamaan myrkytykseen ei ole olemassa vastalääkettä.


Lue myös:


Lähteet: Petmd.com,Kennelliitto.fi, Elainlaakariasemaakuutti.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja