Mainos

Al-Qaida 1989-96: Bin Ladenin ensimmäinen WTC-isku ja karkoitus

MTV3 Uutiset kertoo al-Qaida-verkoston tarinan sen synnystä nykypäivään.

Osama bin Laden jätti Afganistanin samoihin aikoihin kuin Neuvostoliitto ja palasi Saudi-Arabiaan. Pian Irak valloitti Kuwaitin ja Saudi-Arabia pyysi Yhdysvaltoja apuun. Tämä sai bin Ladenin suuttumaan, sillä hän uskoi vieraan maan joukkojen häpäisevän pyhää maata. Saudi-Arabiassa sijaitsevat islamin kaksi pyhintä kaupunkia, Mekka ja Medina.

Kritisoituaan julkisesti saudien hallintoa bin Laden karkotettiin.

Vuodesta 1992 vuoteen 1996 al-Qaida toimi lähinnä Sudanissa, jossa islamistit olivat Omar al-Bashirin johdolla juuri tehneet vallankaappauksen. Sudanissa bin Laden avusti maan hallitusta, osti ja hallinnoi lukuisia yrityksiä ja perusti koulutusleirejä kapinallisille.

Bin Laden ja al-Qaida ilmoittautuivat vuoden 1993 WTC-pommitusten tekijöiksi. Seitsemän ihmistä kuoli ja 1042 loukkaantui, kun lannoitepommilla varustettu kuorma-auto räjäytettiin pohjoistornin kellaritiloissa.

Vuonna 1994 Saudi-Arabia ja bin Ladenin suku saivat Osamasta tarpeekseen: hänen Saudi-Arabian kansalaisuutensa evättiin ja siellä olleet varat jäädytettiin. Osaman perhe lopetti kuukausittaiset rahasiirrot sekä katkaisi julkisesti kaikki siteet Osamaan.

Vuonna 1995 al-Qaida yhteistyökumppaneineen yritti salamurhata Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja epäonnistui. Tämä johti osaltaan bin Ladenin karkotukseen Sudanista toukokuussa 1996. On kuitenkin epäilty, että Osama olisi lähtenyt Sudanista omasta tahdostaan.

(Lähteet: BBC, Guardian, MSNBC)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja