Mainos

Al-Qaida 2001-11: 9/11-iskusta ihmisjahdin kohteeksi

MTV3 Uutiset kertoo al-Qaida-verkoston tarinan sen synnystä nykypäivään.

Yhdeksäs syyskuuta 2001 al-Qaida iski New Yorkiin ja Washingtoniin. WTC-tornit tuhoutuivat, Pentagon kärsi mittavia vahinkoja ja yksi kaapatuista koneista tippui Stonycreekiin Pennsylvaniassa matkustajien noustua vastarintaan. 2996 ihmistä kuoli, kaapparit mukaan luettuna.

Yhdysvallat lähti heti perään vertaansa vailla olevalle terroristijahdille, hyökkäsi Afganistaniin 7. lokakuuta 2001 ja Irakiin 20. maaliskuuta 2003 sekä aloitti samalla maailmanhistorian kalleimman ihmisjahdin.

Lähes kymmenen vuoden etsinnän jälkeen Yhdysvallat lopulta löysi bin Ladenin viime keväänä ja murhasi hänet 2. toukokuuta Abbottabadissa, Pakistanissa. Yhdysvaltojen puolustusministeri Leon Panetta uskoo nyt, että al-Qaida on kymmenessä vuodessa selvästi heikentynyt Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten jatkuvien ponnistelujen ansiosta.

Al-Qaida on 2000-luvulla ollut enemmänkin terroristisoluja inspiroiva kattojärjestö, jolla ei ole yksittäisiin terroristeihin suoraa kontaktia. Terrori-iskuja on tehty al-Qaidan nimissä, vaikka bin Ladenilla ja muilla ei olisi ollut tekijöiden kanssa mitään tekemistä. Näin oli todennäköisesti sekä Madridin pommi-iskuissa 11. maaliskuuta 2004 että Lontoon pommi-iskuissa seitsemäs heinäkuuta 2005.

(Lähteet: BBC, AFP.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.