Al-Qaida 1979-89: Pahamaineisen terroristiverkoston synty

MTV3 Uutiset kertoo al-Qaida-verkoston tarinan sen synnystä nykypäivään.

Al-Qaidan terrorismiverkoston synty ajoittuu Neuvostoliiton sotaan Afganistanissa. Neuvostoliiton tukeman Afganistanin marxilaisen hallinnon vastustus yhdisti islamisteja, ja heitä tuli vapaaehtoisesti Afganistaniin taistelemaan niin sanotussa pyhässä sodassa, jihadissa. Yksi näistä nuorista islamisteista oli 23-vuotias Osama bin Laden.

Yhdysvallat tarjosi Neuvostoliiton vastustamiseksi taloudellista apua ja aseita Pakistanin tiedustelupalvelu ISI:n kautta näille niin kutsutuille mujahideen-sisseille, joita presidentti RonaldReagan kutsui "Afganistanin vapaustaistelijoiksi".

Neuvostoliiton sotilasoperaation loppuvaiheessa osa mujahideeneista halusi laajentaa toimiaan muualle maailmaan, erityisesti Israeliin ja Intian ja Pakistanin kiistakapula Kashmiriin. Lukuisia organisaatioita muodostettiin, joista yhtä kutsuttiin al-Qaidaksi.

Tiettävästi ensimmäinen "virallinen" kokous pidettiin elokuun 11. päivä 1988. Tähän kokoukseen osallistui lukuisia tärkeitä johtajia eri islamistisista järjestöistä sekä tietenkin bin Laden. Kokouksessa sovittiin, että bin Ladenin suvun varoilla rahoitetaan islamistista jihadia muualla maailmassa, kun Neuvostoliitto on vetäytynyt Afganistanista.

(Lähteet: BBC, Guardian)

Lue myös:

    Uusimmat