Aku Hirviniemi: Tämä on Marja Tyrnin suosion salaisuus

Koomikko Aku Hirviniemi, kertoo miten suosittu Marja Tyrnin hahmo syntyi. Kuuntele Radio Novan haastattelu!

Lapsena Aku Hirviniemen haaveammatti oli elokuvaohjaaja. Hän katseli leffoja ja ajatteli, että teatteri on väylä päästä Bruce Willikseksi. Akun ura lähti liikkeelle Riihimäen Nuorisoteatterista, kun äiti kannusti vetäytyvän pojan teatteritoimintaan mukaan. Kun Akulle selvisi, että roolin takaa voi tehdä mitä vaan, hän innostui todenteolla ja sillä tiellä ollaan!

Nuorisoteatterissa Aku tutustui Janne Katajaan. Nurkassa kyyhöttävä ujo poika ja ADHD-lapsi löysivät samankaltaisen huumorintajun ja pyrkivät varastamaan huomion lavalla.

Aku – kuten muutkaan koomikot – ei myönnä olevansa hauska.

– Pidän itseäni hirveän tylsänä. Ainakin näin privaatisti. Varmaan suhteutettuna promillemäärään. Muutaman oluen jälkeen on omasta mielestään hirveen hauska ja lähipiiri kärsii.

Marja Tyrnin suosio selittyy kliseillä

Putous-ohjelman jälkeen kaikki tietävät Aku Hirviniemen ja hänen palkitun sketsihahmonsa Marja Tyrnin. Hahmo on Akulle menestys hyvässä ja pahassa. Tyrniä kysellään muun muassa grillikauden avajaisiin. Aku kiittelee, että muitakin töitä on onneksi siunaantunut, eikä hänen tarvitse heilua mekko päällä ihan joka päivä.

Putouksen suositun sketsihahmon luominen ei sujunut ihan ongelmitta.

– Harjoituksissa lähdettiin siitä, että kuka tekee huonoimman hahmon. Ei saanut olla mikään hahmo minkä on jo aikaisemmin tehnyt.

Marja Tyrnin hahmon suosio selittyy kliseillä. Mies naisten vaatteissa on vanha hyvä vitsi, mutta siihen suosio Akun mukaan perustuikin. Naisten vaatteissa lavalle astuminen ei Akun mukaan vaadi kuin tiettyä hulluutta ja että häpeän kynnys on matala.

Naurua kyynelten läpi

Akun mielestä hyvän komedian taustalla on suuri tragedia.

– Tykkään naurusta kyynelten lävitse. Musta huumori on sydäntäni lähellä. Stand up on parhaimmillaan kun kuulija tunnistaa itsensä sketsistä.

Putouksesta Akulla on paljon hyviä muistoja. Aku kertoo, että ohjelmaa alettiin suunnitella jo lähes vuosi ennen suorien lähetysten alkua. Näyttelijät istuivat pöydän ääressä ohjaaja Jani Volasen kanssa ja heittelivät ideoita. Ohjelma oli siis täysin näyttelijöiden itsensä käsialaa.

Suorista lähetyksistä Aku näki painajaisia jo syksyllä. Hän kuuli paljon epäilyjä siitä kuinka puolitoista tuntia suoraa lähetystä ei tulisi koskaan toimimaan. Suora lähetys sai kuitenkin adrenaliinia vereen ja Aku kertookin, ettei enää lähetyksessä ajatellut, että television ääressä saattaa olla 500 000 ihmistä.

Pokan pettäminenkään ei Akua lopulta haitannut.

– Peteliuskin oli hauskimmillaan, kun se nauroi omille jutuilleen.

Mitkä ovat Akun urasuunnitelmat? Nähdään mies tulevaisuudessa teatterin lavalla vai elokuvissa?

Kuuntele koko haastattelu:

Osa 1

Osa 2

Osa 3

Osa 4

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja