Aktia: Tuleva taantuma on synkempi kuin 1990 syvän laman jälkeen koettu – tässä syy

OP:n pääekonomisti: Taantuma on ovella 2:53
Katso myös: OP:n pääekonomisti: Taantuma on ovella

Aktia ennustaa Suomelle taantumaa, ja se on pankin mukaan vaikeampi kuin 1990-luvun laman jälkeinen.

Aktia odottaa Suomen talouden kääntyvän lievään taantumaan. 

Ensi vuonna 2023 talous supistuu 0,7 prosenttia ja kasvaa 1,3 prosenttia vuonna 2024, pankki arvioi tuoreessa talousennusteessaan, jonka on laatinut pääekonomisti Lasse Corin.

Koronaan verrattuna nykyinen epävarmuuden jakso on maltillisempi, mutta pitkäkestoisempi, ennusteessa todetaan.

Inflaatiohuolien odotetaan hellittävän selvästi ensi vuonna, jolloin myös korko-odotukset laskevat. Tämä heijastuu kuluttajaluottamukseen ja sen kautta kulutukseen sekä asuntomarkkinoihin.

Teollisuuden luottamuksen pohjakosketusta odotetaan vuodelle 2023. Energian hinnassa pahin on jo takana, pankki arvioi.

Vienti kasvaa, kulutus vähenee

Suomen viennin odotetaan kasvavan maltilliset 2,3 prosenttia vuonna 2023. 

Vientisektorin tilauskirjat antavat tiettyä turvaa lähitulevaisuudessa, eikä kuluttajaluottamuksen romahduksella Euroopassa ei ole suurta välitöntä vaikutusta Suomen vientiin. 

Palveluviennin, joka edustaa tällä hetkellä 28 prosenttia viennistä, uskotaan kasvavan tavaravientiä nopeammin.

Kulutukseen povataan 0,7 prosentin laskua ensi vuonna. Kuluttajien luottamus on käynyt vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian pohjilla. Inflaation hidastumisen ja korkonäkymän selkeytymisen uskotaan kiihdyttävän kulutuksen kasvua ensi vuoden loppupuolella.

Investointien ennakoidaan vähenevän ensi vuonna 0,6 prosenttia, mutta kääntyvän kasvuun vuonna 2024. Ensi vuonna investointeja painaa etenkin rakennuslupien määrän ennakoitu lasku.

Työttömyysasteen ennustetaan nousevan ensi vuonna 7,1 prosenttiin, ja työmarkkinatilanteen voi odottaa pysyvän haastavana. Kuluvan vuoden lokakuussa työttömyysaste oli 6,9 prosenttia.

Aktia katsoo työttömyyden lisääntyvän etenkin palveluammateissa, kuten ravintola-alalla. Rakentamisen vähentyessä myös rakennusalan työttömyyden voi odottaa kasvavan.

Painetta leikkauksille ja veronkorotuksille

Aktian talousennusteessa todetaan, että Suomen nykyisen taloustilanteen vertaaminen 1990-luvun lamaan on haastavaa. Pankki esittää lyhyen vertailun joka tapauksessa.

– 1990-luvun syvän laman jälkeen Suomen talous lähti vahvaan kasvuun vientisektorin ja etenkin Nokian vetämänä. Vahva vienti tuki koko taloutta ja helpotti myös julkisen sektorin velkaantuneisuusasteen kääntämistä laskuun.

Nykytilanne on vaikeampi, pankki toteaa.

– Väestön ikärakenne on haastava, koska nyt vain noin 62 prosenttia suomalaisista on työikäisiä. Väestörakenne heikentää taloutemme kasvupotentiaalia. Vientisektorikaan ei enää ole yhtä vahva.

1990-luvulla kasvu auttoi julkisen talouden tasapainottamisessa, mutta nyt näköpiirissä ei ole kasvua, joka auttaisi merkittävästi julkisen sektorin velkaantumisessa. Tämä luo kovempaa painetta taloudellisille uudistuksille, leikkauksille ja veronkorotuksille, Aktia arvioi.

2020-luvun Suomen taloudessa on myös etunsa 1990-lukuun nähden.

– Helpotusta luo julkisen talouden vahvuus: vaikka julkinen talous velkaantuu, ovat alijäämät paljon pienempiä kuin pankkikriisin syövereissä 90-luvulla. 

Lue myös:

    Uusimmat