Ajokorttien myöntäminen muuttuu – ei enää asiointia poliisin luukulla

Ajokortit myöntää 1.1.2016 lähtien Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Poliisiaseman sijaan kortti haetaan jatkossa Ajovarman toimipisteestä.

Uudistuksesta huolimatta ajo-opetus itsessään säilyy entisen kaltaisena. Henkilöautokortin ikäraja on 18 vuotta ja autokoulun perusvaiheeseen sisältyy 19 tuntia teoriaopetusta sekä 18 tuntia ajo-opetusta. B-ajokorttikoulutus säilyy kolmivaiheisena, jossa perusvaiheen jälkeen on niin sanottu harjoitteluvaihe. Syventävässä vaiheessa koulutukseen kuuluu sekä teoria- että ajo-opetusta 4 tuntia.

Syväntävää vaihetta kutsutaan kansakielisesti myös "kakkosvaiheeksi", jonka voi suorittaa aikaisintaan kolme kuukautta ajokortin myöntämisen jälkeen, ja viimeistään kahden vuoden kuluessa ajokokeen suorittamisesta. Aikaisemmasta poiketen kuljettajatutkinnon suoritettuaan saa suoraa haltuunsa pitkäaikaisen ajokortin, eikä korttia tarvitse uusia kakkosvaiheen jälkeen.

– Kun on kertynyt kilometrejä liikenteessä, on hyvä palata hetkeksi miettimään, miten säilyä vastuullisena kuljettajana jatkossakin. Monivaiheinen kuljettajaopetus on vähentänyt nuorten kuljettajien liikenneonnettomuuksia merkittävästi, toteaa Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Autokoululainen on itse vastuussa kakkosvaiheen todistuksen toimittamisesta Ajovarman toimipisteeseen. Trafi lähettää muistutuskirjeen ensi vuoden alusta lähtien kaikille niille, jotka eivät ole suorittaneet autokoulun toista vaihetta puolitoista vuotta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Siirtämällä ajokorttien nouto poliisiaseman sijaan Ajovarman pisteeseen pyritään osaltaan purkamaan ruuhkia poliisien lupapalveluissa. Lisäksi Ajovarman toimipisteitä on enemmän kuin poliisiasemia, mikä helpottaa asiointia sekä kaupunki että haja-asutusalueilla.

Korjattu 26.11. ajokorttikoulutuksen kolmivaiheisuus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja