Mainos

Ajatko nastarenkailla? Ne aiheuttavat vakavia terveysongelmia

Suomalaisista autoilijoista vain 13 prosenttia ajaa talvisin kitkarenkailla.

Yleisin syy nastarenkaiden käyttöön on kokemus niiden paremmasta pitävyydestä erityisesti jäisellä tiellä. Siitä huolimatta jopa 76 prosenttia autoilijoista pitää nastarenkaiden päällysteestä irrottamaa katupölyä merkittävänä terveyshaittana.

Katupöly heikentää ilmanlaatua ja pölyistä ilmaa hengitettäessä hengitysteihin kulkeutuu haitallisia hiukkasia. Ulkoilman pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain, ja lievempien haittojen määrä on moninkertainen.

– Liikenteen aiheuttamista ilmansaasteista aiheutuva henkilökohtainen riski ei yleensä ole suuri, mutta altistumisen yleisyyden vuoksi ilmansaasteista on muodostunut kansanterveydellinen ongelma, toteaa Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja.

Rengasvalinnalla on vaikutusta myös auton meluisuuteen

Nastarenkaat synnyttävät vierintämelua enemmän kuin kitkarenkaat. Vain neljännes kyselytutkimukseen vastanneista piti nastarenkaiden meluisuutta merkittävänä ympäristöhaittana.

– Tieliikenne on ylivoimaisesti suurin melulähde, jonka melualueilla asuu noin 800 000 ihmistä. Riskirajat ylittävälle melulle altistuminen voi heikentää muun muassa immuniteettijärjestelmää, muistin toimintaa, keskittymistä ja unen laatua. Altistumisella on myös yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo Ampuja.

Kuinka paljon turvallisempi nastarengas on?

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet autoilijat ovat sitä mieltä, että ajonopeus on tärkeämpi turvallisuustekijä kuin se, mitkä talvirenkaat autoon valitaan.

Myönteisyys kitkarenkaita kohtaan lisääntyy ajokokemuksen lisääntyessä ja myös silloin, kun omakohtaisesti on käyttänyt niitä. Miehet käyttävät kitkarenkaita naisia useammin. Ero on suurin yli 64-vuotiaiden ryhmässä.

Nastarenkaiden pito-ominaisuudet ovat kitkarenkaita paremmat jäisellä tienpinnalla. Tutkimusten ja niihin perustuvien arvioiden mukaan nastarenkaat vähentävät talvikelien onnettomuuksia muutamilla prosenteilla. Toisaalta kitkarenkaita käyttävien on havaittu omaksuvan ennakoivan ajotavan, joka lisää turvallisuutta.

– Jos kitkarenkaiden käyttö lisääntyy merkittävästi, on tiestön talvihoitoa ja kuljettajien valistusta kehitettävä liikenneturvallisuustason säilyttämiseksi, pohtii Ampuja.

Lähde: Trafi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.