Aivoverenvuoto suurentaa dementiariskiä

Spontaanin aivoverenvuodon sairastaneet ovat huomattavasti suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan seuraavien kuuden vuoden aikana.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa seurattiin kuuden vuoden ajan 220 spontaanin aivoverenvuodon sairastanutta keskimäärin 68-vuotiasta potilasta.

Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alkaessa, mutta vuoden sisällä aivoverenvuodosta dementia oli todettu 14 prosentilla ja neljän vuoden sisällä 28 prosentilla.

Dementiariski oli suuri etenkin potilailla, joiden aivoverenvuoto oli lobaarinen. Muita riskitekijöitä olivat muun muassa laajalle levinnyt pinnallinen sideroosi, aivojen kuorikerroksen runsas kudoskato eli atrofia, korkea ikä ja runsaat mikroverenvuodot.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu noin 2 000 ihmistä vuosittain. Yleisin aivoverenvuodon syy on verenpainetauti, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonien seinämiin.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mistä tunnistaa Alzheimerin taudin?

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall vieraili Studio55.fi-ohjelmassa.

25:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja