Aivoverenvuodosta toipunut Ile Jokinen: Sairaus jätti jäljen

Radiojuontaja Ile Jokinen nauttii työnteosta ja perhearjesta toivuttuaan viime keväisestä aivoverenvuodosta.

Radiojuontaja Ile Jokisen kevät sai viime vuonna rajun päätöksen, kun mies sai huhtikuun lopussa aivoverenvuodon. Kuntoutusjakson jälkeen mies pääsi palaamaan töihin syyskuun alussa. 

Reilut neljä kuukautta töissä ovat sujuneet mallikkaasti. Studion ulkopuolella elämää puolestaan rytmittää vilkas perhe-elämä.

– Minulla on pieni tytär ja ihastuttava vaimo, joten arkisin painelen suorinta tietä töistä kotiin. Viikonloppuisin touhutaan enemmän. Tyttöni on ensimmäisellä luokalla, Huomenta Suomen vieraana keskiviikkona piipahtanut Jokinen hymyilee.

Aivoverenvuoto ilmoittelee itsestään edelleen pienin oirein, mutta Jokinen on kiitollinen siitä, miten vähällä pääsi. 

– Minulla on yhä vaihtelevia tuntopuutoksia vasemmalla puolella, ja ihoni "helisee" välillä. Mutta pääsin todella vähällä! Sairaus pysäytti ja laittoi ajattelemaan. 

– Kehotan seuraamaan verenpainetta ja elämään muutenkin järkevää elämää. Hillittömyyksien aika on ohi nyt.

Fyysisten oireiden lisäksi sairaus jätti pysyvän jäljen miehen ajatusmaailmaan.

– Jonninjoutavat pikkuasiat menettävät merkityksensä, mutta toisaalta ihminen on itselleen armelias – lopulta moni kiroilee liikenneympyrässä ihan samalla tavalla kun kaikki muutkin, Jokinen nauraa.

Jokinen olisi itse palannut mikrofonin ääreen syksyllä mielellään jo hieman aikaisemmin.

– Kun aloin olla kondiksessa, aloin odottaa töihin paluuta. Tarkoitukseni oli aloittaa jo elokuun alussa, mutta ylilääkäri ehdotti, että huilaisin vielä yhden kuukauden. Ja oli ihan oikeassa! 

Kuntoutuksen jälkeisen arjen omaksuminen ei käynyt hetkessä, kun takana oli viikkojen kuntoutus.

– Alkuvaiheessa tavallisetkin jutut väsyttivät. Aivot ilmoittivat, että nyt päiväunille. Pääkopalle kuukausi on tosi pitkä aika, ja kunto palautuikin äkkiä, kun sain normaalin rytmin päälle. Arkeen palaaminen on osa kuntoutusta ja henkisestikin tärkeää.

– Minulla olisi ollut mahdollisuus tehdä aluksi lyhennettyä päivää tai viikkoa, mutta en ole sen tyylinen. En olisi tullut töihin ollenkaan, ellei olisi ollut sellainen fiilis.

Katso myös artikkelin yläpuolelta Ilen haastattelu Huomenta Suomen Elämäni ääniraita -osiossa!

Lue myös:

    Uusimmat