Aivoverenkiertohäiriöt altistavat myöhään alkavalle Alzheimerin taudille

Myöhään alkava Alzheimerin tauti kehittyy tavallista todennäköisemmin potilaille, jotka ovat aiemmin sairastuneet aivoverenkiertohäiriöön. Yhteys havaitaan potilailla, joiden sairastumisriski on suurentunut perinnöllisen alttiuden takia.

Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat tervetulleita, sillä tutkimustieto myöhään alkavan Alzheimerin taudin riskitekijöistä on ollut vähänlaista.

Tulosten perusteella aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden riski sairastua myöhään alkavaan Alzheimerin tautiin oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muilla. Tämä havaittiin etenkin potilailla, jotka potivat lisäksi tyypin 2 diabetesta, sydänsairauksia tai verenpainetautia.

Pelkkää verenpainetautia sairastavien sairastumisriski oli tavallista pienempi, mikä on mielenkiintoista, sillä verenpainetauti altistaa muun muassa aivoverenkiertohäiriöille. Onkin mahdollista, että yhteys selittyy esimerkiksi verenpainepotilaiden lääkityksillä.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat yli 12 000 aikuisen yhdysvaltalaisen aineistoon.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja