Äiti varoittaa "kuivahukkumisesta" – 4-vuotias tytär oli menehtyä: ”Matkalla ajattelin, että varmaan ylireagoin"

1:49

Äiti epäilee, että tytön oli tappaa "kuivahukkuminen". Lääkärit hoitivat oireita aspiraatiokeuhkokuumeena.

Osaatko toimia tilanteessa, jossa lapsi tarvitsee elvytystä? Katso ohjeet alla olevalta videolta.

1:29

Floridalainen 4-vuotias Elianna-tyttö oli kuolla vesileikkien jälkeen ”kuivahukkumalla”, kertovat muun muassa yhdysvaltalaiset ABC News - ja  10 News WTSP -uutiskanavat. 

Kuivahukkuminen kuvaa tilannetta, jossa hukkuminen voi tapahtua, vaikka vedestä on noustu pois jo aiemmin. Suomessa termiä ei juurikaan käytetä, vaikka tapauksia löytyy meiltäkin.

Elianna pulikoi isovanhempiensa uima-altaassa ja leikki perheensä kanssa peliä, jossa uimanuudelin – vesileikkeihin tarkoitetun vaahdosta tehdyn pötkön – läpi puhallettiin vettä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Leikki sai ikävän lopun, kun uimanuudelin toisessa päässä seisonut Elianna nieli vahingossa toisen puhaltaman veden. Tyttö oksensi välittömästi, mutta vaikutti äitinsä Lacey Gracen mielestä puolen tunnin kuluttua normaalilta.

Kuume herätti äidin pelon

Kaksi päivää myöhemmin Eliannalla nousi kuume, joka ei suostunut laskemaan. Lacey muisti lukeneensa pikkupojasta, joka kuoli kuivahukkumalla sen jälkeen, kun hänen keuhkoihinsa oli päässyt vettä. Peläten tyttärensä hengen puolesta Lacey lähti viemään Eliannaa sairaalaan.

– Matkalla ajattelin, että varmaan ylireagoin. Odotin lääkärien sanovan tyttäreni olevan kunnossa, vain levon tarpeessa.

Lääkärissä Eliannan syke alkoikin kiihtyä, hänen verensä happitaso putosi ja ihonsa muuttui violetiksi.

– Näin lääkärin kasvoille nopeasti nousevan huolen. Purskahdin itkuun. Itkimme yhdessä tyttäreni kanssa, Lacey kertoo.

Klooratun veden kemikaalit aiheuttivat infektion


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Eliannan rinnasta otettiin röntgenkuva. Siinä huomattiin, että uima-altaan veden kemikaalit olivat aiheuttaneet tytön keuhkoihin tulehduksen ja infektion.

Äidin mukaan tyttö näytti kärsivän ”kuivahukkumisesta". Lääkärit hoitivat kuivahukkumisen sijaan aspiraatiokeuhkokuumetta, joka johtuu keuhkoihin hengitetystä materiaalista.

Eliannaa hoidettiin sairaalassa neljä päivää. Viikko traagisten vesileikkien jälkeen tyttö pääsi kotiinsa. Äidin mukaan Elianna voi nyt hyvin, päivä päivältä paremmin. Jotain on kuitenkin muuttunut.

– Hän olisi taas oma itsensä, jos hän söisi paremmin, eikä olisi niin veltto. Odotamme sitä päivää, Lacey sanoo.

***

1:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja