Mainos

Äiti opetti vauvansa nukkumaan koko yön ilman itkua: "Se oli kuin taikaa"

Jokaisella vanhemmalla on käytössään "maaginen aikaikkuna", jonka aikana vauvan voi opettaa nukahtamaan itsekseen ja rauhoittumaan ilman huutoa.

Sarah Tempest oppi omaa lastaan nukuttaessaan, ettei ole aivan sama, miten vauvan opettaa nukahtamaan.

– Kolmikuisena pieni tyttöni heräsi jokainen tunti yön aikana enkä saanut häntä nukkumaan silmäystäkään päivän aikana. Iltapäivällä kello kolmeen mennessä hän oli täysin hysteerinen. Mikään ei rauhoittanut häntä, paitsi ruokkiminen, ja sitten hysteerisyys alkoi uudelleen, Tempest sanoo.

Tempestin mukaan jokaisella vanhemmalla on kuitenkin käytössään "maaginen aikaikkuna", jonka aikana vauvan voi opettaa nukahtamaan itsekseen ja rauhoittumaan ilman huutoa tai kyyneleitä.

– Opimme, että noin nelikuisina vauvat vastaavat helliin unitekniikoihin, eikä lasta tarvitse itkettää. Yli kuusikuisilla tarina on toinen, Tempest kuvaa.

– Se, mitä aion sanoa, ei ole valhe tai liioittelua. Siitä asti, kun lapsemme on ollut viisi kuukautta vanha, ei ole ollut yhtäkään yötä, jona minun olisi pitänyt rauhoittaa häntä tai ruokkia hänet.

"Joskus olimme taputtelemassa 45 minuuttia"

Nyt Tempestin tytär nukkuu rauhallisena läpi yön. Tempest määrittelee ”yön läpi” kestävän unen ilta- ja aamuseitsemän väliseksi ajaksi.

– Miten pääsin tähän? Olet ehkä yllättynyt kuullessasi, ettei siihen liittynyt kontrolloitua itkemistä, ei (lapsen) ”loppuun itkettämistä”, ei syöttöjä eikä uneen heijaamista. Olen sosiaalisissa äitiympyröissäni huomannut, että uniopetuksella on huono maine, koska monille siihen liittyy paljon huutoa. Mutta on olemassa helliä metodeja, jotka oikeasti toimivat, jos saat käyttöösi oikean ekspertin juuri oikeaan aikaan.

Tempest sai apua Jenny-nimiseltä hoitajalta, joka on erikoistunut vauvojen hoitoon, imetykseen, uneen ja muihin asioihin, joissa äidit kaipaavat apua. Jenny saapui perheen kotiin, katsoi tyttövauvaa kerran ja totesi tämän olevan yliväsynyt. Siksi hän aikoikin omien sanojensa mukaan nukuttaa vauvan heti.

– ”Niin varmaan”, ajattelin. Mutta hän teki sen. Hän vei tytön yläkertaan, kapaloi hänet, laittoi hänet kehtoon, ja shh-taputteli hänet uneen silmieni edessä. Se oli kuin taikaa, Tempest muistaa.

Shhh-taputus, eli hyssyttely-taputtelu, on metodi vauvan nukuttamiseen. Metodissa vauva kiedotaan peitteeseen, ja häntä taputellaan pehmeästi selkään tai rinnalle. Samalla hyssytellään: shhhhh, shhhhhh. Tekniikasta on olemassa erilaisia versioita. 


Jenny tapasi perhettä lapsen ollessa 3,5 kuukautta vanha – eli juuri maagisen aikaikkunan sisällä. Tempest koulutti vauvansa nukahtamaan metodin avulla, mutta se vaati paljon kovaa työtä.

– Minusta tuli erakko pariksi kuukaudeksi, koska vauvaa ei voi unikouluttaa, jos on poissa kotoa joka päivä, hän kuvaa. 

Aluksi vauvan luo mennään hänen herätessään yöllä, ja häntä rauhoitellaan taputellen ja samalla hyssytellen. Lopulta vauva oppii rauhoittumaan itse. Metodi ei kuitenkaan ole nopea tie onneen.

– Hyssyttely-taputtelu-metodi toimi nopeasti päiväajan unille – päivissä opin nukuttamaan pikkuisemme alle neljässä minuutissa. Hänen nukuttamisensa illalla oli paljon vaikeampaa. Joskus olimme hänen huoneessaan hyssyttely-taputtelemassa 45 minuuttia, ja hän oli hereillä 40 minuutin kuluttua. Sitten metodi alkoi alusta.  

Nykyisin perheen tyttövauva nukkuu yön läpi – ja sen lisäksi neljä tuntia nokosia.


***

0:52

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.