Äiti kyllästyi aikuisiin, jotka repivät tutin hänen lapsensa suusta: "Hänen henkinen terveytensä on minulle tärkeämpää kuin hänen hampaidensa terveys"

Susana on huomannut, että moni aikuinen on valmis riistämään lapselta rauhoittavan tutin vaikka pakolla.

Kun Susana Kuehne on ulkona lastensa kanssa, hän kokee usein samankaltaisen tilanteen: kun on aika ottaa kuvia iloisesta perheestä, hänen lapsensa kiinnittää muiden huomion, ja Kuehne joutuu miettimään, miten tällä kertaa hoitaisi tilanteen.

– Joku ojentaa kätensä kohti lapseni tuttia ja kiskaisee sen hänen suustaan, kuin hän imisi myrkkyä – tämä vain siksi, että he voivat ottaa täydellisen valokuvan, Kuehne kuvaa.

– "Et tarvitse tuota hupsua juttua!" "Olet liian vanha tuohon!" "Anna se minulle!" Miten he sitten päättävätkin sanoa asian, kaikki tavat kuulostavat minusta aina samalta: "Miksi äitisi antaa sinun vieläkin imeä tuttia, kun et enää ole vauva?"

Ollessaan itse lapsi Kuehne pyöritteli hiuksiaan sormensa ympäri. Tapa ajoi aikuiset hulluksi: ystävät, opettajat ja jopa koulutoverit käskivät hänen lopettaa hiusten pyörittämisen.

 1. Tiheä ja pitkittynyt tutin käyttö voi aiheuttaa purentavirheitä ja hampaiden reikiintymistä. Se voi myös lisätä välikorvatulehduksia.
 2. Puolen vuoden iän jälkeen tuttia tulisi käyttää ainoastaan lohtuna ja nukahtamisessa. 
 3. Tutista tulisi luopua mielellään 10–12 kuukauden iässä, viimeistään kahteen ikävuoteen mennessä.

Lähde: Thl.fi

"Minua revitään kahtaalle"

Lopulta Kuehne lopetti tavan itsestään. Kun hän nyt katsoo lastaan, jonka tutin toinen aikuinen on vienyt, hän näkee vain pelokkaan lapsen, jonka turvaesine on viety.

– Joskus hän katsoo minua katseella, joka anoo minua auttamaan. Minua revitään kahtaalle, äiti, jota tuomitaan, vastaan äiti, joka puolustaa lastaan, joskus en tee mitään ja odotan hiljaa, että hetki menee ohi, Kuehne kuvaa.

Häntä ei häiritse eniten se, miten ihmiset tyrkyttävät mielipiteitään tutista; hänestä on ihmeellistä, miten moni aikuinen on valmis riistämään rauhoittavan tutin lapselta pakolla.

– En ole menossa sukulaisteni kotiin joka viikonloppu tyhjentämään alkoholeja heidän viinakaapistaan, nappaamaan heidän lusikoitaan ravintolassa, kun he syövät sokerin kyllästämää jälkiruokaa, enkä näpsäytä tupakoita heidän käsistään, kun he astuvat ulos polttamaan. Tiedän paikkani, eikä ole oikein määrätä, mitä joku päättää tehdä elämällään.

"En voi kuunnella ihmisiä, jotka tekevät itse jatkuvasti huonoja päätöksiä"

Kuehnea pelotellaan usein puhevioilla ja pilalle menneillä ikenillä, joita tutti kritisoijien mielestä aiheuttaa. Hän huomauttaa, ettei itse puhu isoäitinsä keuhkosyövästä aina, kun näkee jonkun sytyttävän tupakan.

– Kun joku kehuu myöhäisellä juhlaillallaan, en nuhtele heitä siitä, että he riistävät itseltään oleellista unta, tai huuda heille heidän päivittäisen kofeiinimääränsä vuoksi. En voi kuunnella ihmisiä, jotka ojentavat minua, koska en ota poikani tuttia pois, jos he itse tekevät jatkuvasti huonoja päätöksiä omassa elämässään, Kuehne sanoo.

"Hänen henkinen terveytensä on tärkeämpää kuin hänen hampaidensa terveys"

Hän haluaa kunnioittaa muiden päätöksiä ja antaa kaikkien elää sellaista elämää kuin nämä haluavat elää. Hän ei kuitenkaan aio ottaa lapsensa tuttia pois, koska se on ainoa asia, joka rauhoittaa poikaa, jos tämä pelkää esimerkiksi matkustamista lentokoneessa.  Kuehne ymmärtää, että lapsi rauhoittaa itseään tutilla.

– Kaikkien muiden sota lastani ja hänen tuttiaan vastaan pyörii näiden ihmisen tilanteesta tekemien oletusten ympärillä, eikä ota huomioon poikani tarpeita. Minun näkemykseni on, että hänen henkinen terveytensä on minulle tärkeämpää kuin hänen hampaidensa terveys. Ihmiset, jotka ajattelevat, että olen kamala ja että minun pitäisi piilottaa tutti tai antaa pojan itkeä päiviä hammasterveyden vuoksi, voivat olla hiljaa ja katsoa omia elämiään. Miten monet asiat, joiden he luottavat rauhoittavan itseään, tekevät enemmän hallaa kuin hyvää? Kuehne sanoo.

– Vaikka pilaisin lapseni hampaat, hän voi korjauttaa ne. En usko, että voit ostaa itsellesi uutta sydäntä, maksaa, silmämunia, keuhkoparia, kun tyydytät halusi kaikilla niillä asioilla, joiden puoleen aikuiset nykyisin kääntyvät lohdun vuoksi (pikaruoka, huumeet, kofeiini, alkoholi, tv, tupakka ja niin edelleen).

Kuehne huomauttaa, että kyseessä on vain hänen mielipiteensä, jota kenenkään muun ei tarvitse kuunnella. Samalla hän pyytäisi vähemmän tekopyhyyttä ja vähän enemmän kunnioitusta omia valintojaan kohtaan.

***

7:36

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja