Äidiltä kysyttiin, eikö hänen lapsensa ole "liian vanha" käyttämään vaippoja – kirjoitti napakan vastineen: "Ei ole mitään syytä tuomita lasta"

Annie Reneau ihmettelee, ovatko kaikki muut maailmassa saaneet muistion, jossa kerrotaan viralliset ikärajat kaikille lasten tekemille asioille.

Kun Annie Reneau imetti kaksivuotiastaan, joku ihmetteli, eikö lapsi ole "hieman liian vanha" imemään rintaa. Samaan kysymykseen Reneau törmäsi, kun hänen lapsensa käytti kolmevuotiaana vaippoja – lasta syyllistettiin liian vanhaksi vaippoihin.

– En voi edes laskea, kuinka monta kertaa olen kuullut ihmisten kyseenalaistavan sen, onko lapsi liian vanha tekemään jotakin: juomaan pullosta, imemään tuttia, istumaan rattaissa, käyttämään autokärryjä ruokamarketissa, lista vain jatkuu, Reneau kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

– Alakouluikäiset lapset, jotka nukkuvat turvavilttinsä kanssa, saavat mulkaisuja. Tuntemattomat sanovat "soo soo" kolmevuotiaalle, joka ei osaa käydä vessanpöntöllä. Joka vuosi yrmyt ihmiset valittavat teini-ikäisistä, jotka käyvät (Halloweenina) karkki vai kepponen -kierroksella, vaikka nämä lapset olisivat täysissä naamiaisasuissa.

Reneau ihmettelee, ovatko kaikki muut maailmassa saaneet muistion, jossa kerrotaan viralliset ikärajat kaikille lasten tekemille asioille. Moni olettaa, että kun lapsi kasvaa, hän lakkaa välittömästi ja itsestään tekemästä joitain asioita; vanhemmat huolehtivat lapsensa kehityksestä, jota "lapsellinen" toiminta uhkaa.

Reneau myöntää, että lapselle on hyvä opettaa tiettyjä asioita tiettyihin ikäkausiin mennessä. Tärkeintä olisikin muistaa, etteivät satunnaiset, tuntemattomat vastaantulijat tai tuppautuvat naapurit saa päättää, koska lapsen on aika tehdä mitäkin.

– On niin paljon kaikkea, mitä emme tiedä, emmekä voi nähdä, kun katsomme (tilannetta) ulkopuolisina. Teini-ikäinen, joka ei voi nukkua ilman nalleaan? Ehkä hän kärsii lamaannuttavasta ahdistuksesta. Iso lapsi, joka istuu kaupan kärryssä, voi olla yksi niistä lapsista, jotka näyttävät paljon vanhemmilta kuin ovatkaan. Esiteini-ikäinen, joka vielä uskoo joulupukkiin, voi vain todella rakastaa fantasiaa. Kahdeksanvuotias, joka nukkuu vanhempiensa huoneessa, voi olla kulttuurista, jossa se on normi, Reneau sanoo.

Reneau on kantanut kaikkia lapsiaan sylissään, jos he eivät ole jaksaneet kävellä. Sivulliset voivat pitää tätä lellimisenä, mutta Reneau näkee sen myötätuntona ja väsyneen lapsen auttamisena.

– Jos voisin kantaa aviomiestäni tai äitiäni, kun heidän jalkansa väsyvät, tekisin senkin. 16- ja 12-vuotiaallani ei ole mitään vaikeuksia kävellä, joten kantaminen ei hankaloittanut heidän elämäänsä. Kellään meistä ei ole oikeutta päättää, mikä on toiselle lapselle tai toiselle perheelle parhaaksi, Reneau sanoo.

– Jos näen lapsen, joka vaikuttaa olevan liian vanha tehdäkseen asiaa XYZ, yritän muistaa, että ihmiset ovat ajatelleet samoin lapsistani, eivätkä nuo ihmiset tunteneet kokonaiskuvaa.

Koska kaikki vanhemmat, lapset ja perheet ovat erilaisia, vieraiden ihmisten valintoihin ei Reneaun mukaan pitäisi puuttua, elleivät ne uhkaa jonkun terveyttä tai turvallisuutta. Reneau kehottaisikin jokaista ihmistä pohtimaan syvästi, miksi lapsen näkeminen "lapsellisissa toimissa" häiritsee – ja onko toiminnan seuraaminen ylipäätään tarpeen.

– Lapset oppivat ja kehittyvät valtavan erilaisiin aikoihin, ja he kasvavat lopulta ylös melkeinpä kaikesta. Jos et ole ammattimainen psykologi, jolla on intiimi tuntemus lapsen psyykestä ja olosuhteista, ei ole mitään syytä tuomita lasta liian vanhaksi mihinkään.

Onko sinun päätöksiäsi vanhempana kyseenalaistettu? Kerro meille siitä:

***

11:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.