Mainos

Äiti kertoo, mitä lausetta vanhempien ei ikinä pitäisi käyttää: "Huomasin katuvani, että koskaan lausuin nuo sanat"

Oletko sinä sortunut käyttämään tätä tuomitsevaa lausetta?

Scary Mommy -äitiyssivustolla Melissa L. Fenton tunnustaa sortuneensa käyttämään lausetta, jota yhdenkään vanhemman ei pitäisi lausua. Fenton kertoo käyttäneensä kyseistä, ennakkoluuloista lausetta hyvin usein, jo lapsen ollessa vauva.

– Sanoin sen varmuudella, kun lapsi meni yläastelle. Sanoin sen rohkeasti, häpeämättä (ja kuin typerys), kun lapsi meni lukioon. Sanoin sen yhden lauseen, jota vanhemman ei pitäisi sanoa: "minun lapseni ei koskaan tekisi noin".

Eihän minun lapseni...

Fenton kertoo uskoneensa lauseen voimaan, koska ei aluksi ymmärtänyt asian tärkeyttä.

– Tai ehkä luulin, että tiedän paremmin, koska elämä (ja lasteni arvostelukyvyn puute) ei ollut vielä läimäyttänyt minua kasvoihin, ja oikeasti luulin, ettei niin kävisi. Olen loistava äiti, ja loistavat äidit eivät kasvata lapsia, jotka tekevät typeriä asioita. He eivät kasvata lapsia, jotka tekevät pahaa, Fenton kuvaa.

Fenton hoki lausetta lastensa paremmuudesta, kunnes elämä osoitti hänelle, että hänenkin lapsensa voivat sortua virheisiin.

– Nöyrryin. Olin kauhuissani, häpeissäni, nolo – arvoni äitinä joutui todelliseen testiin, huomasin katuvani, että koskaan lausuin nuo sanat. Voi, mutta minähän olin sanonut ne sanat monesti, ja tuntui hyvältä sanoa ne. Kunnes se ei enää tuntunutkaan hyvältä. Ja nyt tiedän, etten enää koskaan, ikinä mumise sanoja "minun lapseni ei koskaan tekisi noin".

Kilttikin lapsi altis houkutuksille

Fenton osoittaa sanansa vanhemmille, joiden lapsi suoriutuu hyvin koulussa ja vaikuttaa kaikin puolin kiltiltä ja täydelliseltä. Lapsi ei silti ole immuuni houkutuksille.

– On helppoa silkkaa ymmärtämättömyyttään olettaa, että tapa, jolla itse kasvattaa lastaan, pitää hänet turvassa huolimattomilta päätöksiltä, tavanomaiselta kaveriporukan paineelta ja muilta ei-niin-kovin-kunniakkailta käytösmalleilta, mutta antakaas, kun olen ensimmäinen, joka kertoo teille, että tuo ajatus on pelkkää kukkua.

Lapset eivät kykene toimimaan aikuisen tavoin, koska he eivät ole vielä aikuisia. Siksi lapsi saattaa tehdä huonoja päätöksiä riippumatta siitä, miten hänet on kasvatettu.

– Hitto, suurin osa aikuisistakaan ei kykene tekemään järkeviä päätöksiä, mutta oletamme, että lapsemme kykenevät siihen aina, Fenton ihmettelee.

Hän lohduttaa vanhempia huomauttamalla, että lapsi oppii parhaiten yleensä juuri tekemiensä virheiden jälkeen. Kaikki tekevät virheitä, vaikka kotioloissa ei olisi moitteen sijaa.

– Ole avoin muille vanhemmille oikeista taisteluista, joita me kaikki lopulta joudumme kohtaamaan, ja lakkaa pukemasta yllesi "meillä on täydellinen perhe" -naamiota. Aloita keskustelu äitiystäviesi kanssa, varsinkin heidän, jotka eivät ole vielä kokeneet haastavia lapsen teinivuosia, ja kerro heille, että kun emme anna lapsen mokata isosti, kadotamme samalla mahdollisuuden antaa lapsen palautua häviöstä.

Fenton kehottaa vanhempia pidättäytymään tuomitsevista sanoista.

– Realistisesti jokainen meistä on vain yhden huonon päätöksen päässä siitä, että olemme automaattisesti se perhe, jolla on se lapsi.

Lopuksi Fenton kehottaa vaihtamaan lausetta: sen sijaan, että vanhempi toteaisi ”ei minun lapseni”, kannattaa hänen todeta ”tuo olisi helposti voinut olla minun lapseni… Miten voisin auttaa hänen perhettään?”.

Lähde: Scary Mommy

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.