Aira Samulin katuu väkivaltaiseen suhteeseen jäämistä: Olisi pitänyt lähteä jo lapseni syntymän jälkeen

Aira Samulin vietti elämästään 16 vuotta väkivaltaisessa parisuhteessa.

Rakastettu tanssija ja yrittäjä Aira Samulin kertoo tänään julkaistussa Uskomaton Aira Samulin -kirjassa (WSOY) avoimesti vuosistaan väkivaltaisen ja viinaanmenevän ensimmäisen aviomiehensä Helge Samulinin kanssa.

Kirjan mukaan mies oli painostanut Airaa avioliittoon alusta asti ja ilmoittanut julkisesti kihlauksestakin kysymättä Airalta mitään.

Tavatessaan Airan Helge oli ollut vielä naimisissa toisen naisen kanssa, ja hänellä oli lapsi. Airan sukulaiset yrittivät estellä liittoa viimeiseen asti.

Kirjan mukaan Aira ja Helge näyttivät ulkopuolisten silmin onnellisuuden perikuvalta, mutta todellisuus oli toinen. Helge vahti mustasukkaisesti vaimoaan, eikä muun muassa antanut tämän työskennellä paikoissa, missä hän saattoi tavata muita komeita miehiä.

Väkivaltaisuus alkoi pikkuhiljaa, mutta siitä tuli kirjan mukaan "yhä tavallisempi keino ratkaista pieninkin epämieluisa asia".

Aira ja Helge saivat yhdessä kaksi lasta, Pirjon ja Jarin. Helge jatkoi kirjan mukaan vaimonsa hakkaamista silloinkin, kun tämä oli raskaana.

"Mies ei kyennyt hillitsemään itseään edes silloin, kun perheeseen palkattu kotiapulainen asui heidän luonaan. Ensimmäinen apulainen lähti pian pois, hänen jälkeensä häipyi toinenkin, mutta väkivalta jatkui."

Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti esimerkiksi Jarin ristiäisiä edeltäneestä illasta:

"Aira toivoi miehensä juovan itsensä niin humalaan, ettei tämä kotiin palatessaan alkaisi räyhätä vaan sammuisi välittömästi sohvalle. Tämä toive ei toteutunut. Saavuttuaan kotiin Helge alkoi huutaa ja yritti murtautua väkisin makuuhuoneen oven läpi. Aira oli kasannut huonekaluja makuuhuoneen oven eteen, mutta Helge rynni ovea vasten sellaisella voimalla, että rakennelma alkoi pettää. Sillä aikaa kotiapulainen livahti käytävään Pirjo mukanaan. Mekkalan herättämät naapurit soittivat poliisit paikalle."

Kun Helgen juominen yltyi, muuttui elo kotona yhä kammottavammaksi.

"Kun Helgen lyöminen jatkui, Airan oli mietittävä pakoreitti varalta valmiiksi odotellessaan miestään ravintolasta kotiin. Usein hän huomasi toivovansa, että Helge olisi tullessaan niin humalassa että sammuisi saman tien. Kun tilanne oli todella paha, Aira lukittautui lasten kanssa makuuhuoneeseen. Toisinaan hän pakeni ikkunasta ja vietti öitä autossa tai otti lapset mukaansa ja meni hotelliin. Eräässä heidän kodeistaan oli makuuhuoneessa niin suuri yläkaappi, että Aira mahtui makaamaan sen hyllylle. Sielläkin hän nukkui monta yötä. Hiirenhiljaa, paljastumista peläten."

Pirjo-tytär oli kirjan mukaan lopulta se, joka kannusti äitiään jättämään väkivaltaisen miehen. Lopulta tähän ilmaantui ainutkertainen mahdollisuus.

"Helge Samulin joutui kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Monen muun rattijuoppoudesta tuomitun tavoin hän päätyi rakennustöihin Seutulan lentokentälle. Sinä aikana Aira lopulta uskalsi panna eron vireille. Toista tilaisuutta ei ehkä enää tulisi. Hän ei kuitenkaan hakenut avioeroa. Hänelle riitti se, että aviollinen yhteiselämä päättyi, joten hän tyytyi asumuseroon."

Aira joutui kuitenkin pelkäämään Helgeä tämän kuolemaan asti. Muuttaessaan seuraavan aviomiehensä Ekku Peltomäen kanssa Espoon Haukilahteen, hän asensi kirjan mukaan alakerran ikkunoihin kalterit.

Kirjassa Samulin myöntää olevansa katkera Helgen kanssa viettämistään vuosista.

– Ehdottomasti. Minun elämästäni meni 16 vuotta hukkaan. Se aika tuntui tuomiolta. Avioliiton aikana en sitä miettinyt, sillä minun oli pakko suunnata tarkkaavaisuuteni ja huoleni muihin asioihin. Meillä oli lapset. Jälkeenpäin ajattelin, että vähempikin olisi riittänyt. Minun olisi pitänyt lähteä jo Jarin syntymän jälkeen, Aira Samulin sanoo kirjassa.

Jutun lainaukset ovat Sauli Miettisen kirjoittamasta kirjasta Uskomaton Aira Samulin (WSOY).

Lue myös:

    Uusimmat