Aira Samulin: Ekku kuuluu kalustoon

Ystävä, tärkeä ihminen − näillä sanoilla Aira Samulin kuvailee suhdettaan ex-puoliso Ekku Peltomäkeen. Kaksikko viettää yhdessä juhlapyhiä, käy asioilla, juo kahvia ja jakaa mielipiteitä; mitä ystävät nyt tekevät.

Aira Samulin ja Ekku Peltomäki hoitivat 30 yhteisen vuoden jälkeen avioeronsa niin vähäeleisesti, ettei asia tullut julkisuudessa ilmi pitkään aikaan. Mitäpä asiaa korostamaan, kun tarvetta loanheittoon ei ollut.

Airan ja Ekun hyvien välien peruskivi on vankka ystävyys.

− Olemme molemmat voimakastahtoisia ihmisiä, mutta ymmärrämme toisiamme ja hyväksymme kokonaisuuden. Emme ole toisiamme kohtaan kateellisia tai pitkävihaisia, Aira sanoo.

Aira on tietoinen vaikeista tunteista, joita avioliiton päättyminen ihmisessä herättää. Niiden ohittaminen vaatii ennen kaikkea ihmisenä kasvamista.

− Meidän välillämme ei ole minkäänlaista mustasukkaisuutta, ei ystävistä tai toisen tekemisistä. Niistä tämä suhde on täysin puhdas, Aira kiittää.

Monenlaista apua

Ekku jäi eron myötä asumaan Hyrsylänmutkaan Airan pihapiiriin. Aira itse viettää Hyrsylänmutkassa puolet ajastaan. Ekku on Airalle läsnä sekä ystävänä että käytännön apuna.

− Jo se, että joku on Hyrsylässä paikan päällä, on arvokasta. On asioita, jotka pitää katsoa päivittäin, kuten sähköt ja vedet. Nurmikkoa Hyrsylänmutkassa on kaksi hehtaaria. Ekku hoitaa myös sen, Aira kertoo.

Kauppareissut kaksikko tekee usein yhdessä Ekun autolla. Kun Aira laittaa ruokaa, ei mene aikaakaan, kun ex-puoliso ilmestyy nälkäisenä ovelle.

Toinen on lähellä tarpeen vaatiessa myös henkisenä tukena.

− Kun on ollut yhdessä 30 vuotta, toisen tuntee perusteellisesti. Hän tietää asioiden taustat, joten keskusteleminen on helppoa.

"Ekku ymmärtää minua"

Aira sukkuloi yhä vilkkaasti työelämässä ja tapaa paljon ihmisiä. Ekku on virallisesti eläkkeellä ja viettää enemmän aikaa yksin, joskin hän työskentelee yhä omaan tahtiinsa.

Kaksikko ehti tehdä 10 vuotta tiiviisti yhdessä töitä. Toisen mielipide on yhä tärkeä.

− Ekku ymmärtää todella hyvin kuka minä olen ja mitä minun kannattaa tehdä. Hänellä on paljon ajatuksia. Mielipiteet ovat hyviä, vaikka ne olisivat vääriäkin. Ekun mielestä olen tosin useimmiten oikeassa, Aira sanoo hersyvästi nauraen.

Myös perhe yhdistää Airaa ja Ekkua. Molemmilla on omia lapsia ja lapsenlapsia, ja heistä vaihdetaan tiuhaan kuulumisia. Airan suvussa elää jo neljäs polvi. Heihin Ekku on suorastaan lääpällään.

− Vietämme usein erilaisia merkkipäiviä ja esimerkiksi jouluja yhdessä, mikäli olemme molemmat Suomessa. Jos toiselle ei käy, niin ei siinä ole sen kummempaa.

Ikuiset ystävät

Kun välit ovat hyvät, toisen kanssa uskaltaa tarvittaessa myös ottaa yhteen. Aira ei tosin pidä riidoista ja haluaa hoitaa ne nopeasti. Onneksi myös Ekku on samanlainen.

− Joskus riidat ovat tulisia, mutta lyhkäisiä. Siinä sanotaan asiat selvästi ja suoraan. Kärhämää voi tulla, jos toinen ei esimerkiksi tiedä, että vastapuoli on väsynyt. Mutta sitten toinen älyää lopettaa ja poistuu, Aira kertoo.

Airan ja Ekun ystävyyden väliin ei ole tähän mennessä tullut mahdollisesti mustasukkaisia uusia kumppaneita. Ekku on todennut ex-vaimolleen, että rima on liian korkealla.

− Minulla on sellainen tunne, ja Ekulla varmaan myös, että niin kauan kuin toinen elää, hänessä on ikuinen ystävä.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja