Aiotko shoppailla verkkokaupassa? 5 vinkkiä miten teet sen turvallisesti

Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström neuvoo, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon verkkokaupassa asioidessa.

Maksa aina luottokortilla

Jos maksutavoissa ei ole luottokorttivaihtoehtoa, on syytä olla tarkkana. Jos rajat ylittävää verkkokauppaa harjoittava yritys ei kelpuuta luottokorttia, siihen täytyy olla jokin syy.

Luottokortti osoittautuu kullanarvoiseksi, jos etukäteen maksamasi tuote ei löydäkään luoksesi. Kun olet maksanut luottokortilla, saat menettämäsi rahat takaisin luottoyhtiöltä.

Lue myös:

Tarkasta tavara ennen allekirjoittamista

Ulkomaisesta verkkokaupasta tilatut tuotteet saattaa toimittaa kotiin lähettipalvelu, kuten UPS tai DHL. Älä kuittaa lähetystä ennen kuin olet tarkastanut tuotteen. Tämä saattaa olla hankalaa varsinkin sellaisten tuotteiden suhteen, jotka pitää kasata.

Tarkista ainakin, onko paketissa kuljetusvaurioita. Jos on, niin rahtikirjaan täytyy tehdä merkintä ja kieltäytyä vastaanottamasta pakettia. Jos vastaanotat paketin, myyjä saattaa kieltäytyä vaihtamasta tai hyvittämästä tuotetta.

Kun tilaat netistä palveluja - kuten majoitusta, lentoja tai vuokra-autoa - muista, ettet välttämättä asioi suomalaisen yrityksen kanssa. Sopimus ei ehkä ole voimassa niillä ehdoilla, jotka lukevat nettisivuilla. Jos esimerkiksi vuokraat auton, teet sopimuksen paikallisen yrityksen kanssa.

Varmista, että ymmärrät sopimuksen sisällön. Älä allekirjoita sopimusta, jonka sisältöä et pysty lukemaan.

Pyydä varausvahvistus

Kun varaat hotellihuoneen varaamon kautta, varauspalvelu on vastuussa omasta osuudestaan eli yleensä siitä, että varaus menee majoitusliikkeelle perille.

Tarkista peruutusehdot. Varaamolla saattaa olla omat peruutusehtonsa, jotka voivat poiketa hotellin peruutusehdoista. Tärkeintä on selvittää, millä ehdoilla hotelli hyväksyy peruutukset.

Tarkista yrityksen tiedot

Tarkista verkkokaupan sivuilta, mikä sen fyysinen osoite on. Kokeile lähettää yritykselle kysymys sähköpostitse. Kysy vaikka, löytyykö paitaa kokona 42. Oli kysymys mikä tahansa, tärkeintä on seurata, saatko vastauksen. Jos vastausta ei kuulu, tuskin saat vastauksia silloinkaan, jos toimitettu tavara ei vastaa tilaustasi.

Euroopan kuluttajakeskuksen verkkosivuilla on verkkokauppa-apuri Howard, jonka avulla voi hakea tietoja yrityksestä. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, milloin yritys on rekisteröity. Jos kauppa on aivan tuore, seuraa, onko se olemassa vielä muutaman viikon päästä.

Seuraa sosiaalista mediaa

Seuraa sosiaalista mediaa. Katso, mitä mieltä muut ihmiset ovat verkkokaupasta, jossa aiot asioida.

Lue myös:

Anette Lehmusruusu / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja