Aiotko aloittaa lenkkeilyn? Vältä yleinen virhe!

Juoksuvalmentaja, pitkän kilpauran tehnyt Jouni Leppäsaajo muistuttaa, ettei lenkkeilyä pidä talven tauon jälkeen aloittaa liian rajusti.

Lumet ovat sulaneet ja lenkkikausi on hyvä korkata. Ensimmäisille lenkeille lähtiessä on kuitenkin syytä muistaa muutama tärkeä asia. Lenkkeily tulee aloittaa rauhallisesti ja hitaalla vauhdilla.  

– Vaikka olisit harrastanut talven aikana muuta liikuntaa, lenkkikauden aloitus on silti syytä tehdä mahdollisimman rauhallisesti. Juoksu on kuitenkin erilainen suoritus kuin muut liikuntalajit. Siinä tulee iskutusta ja eteenpäin työntävää voimaa, minkä ohessa pitäisi osata rentoutua, selittää juoksuvalmentaja Jouni Leppäsaajo.

Kylkeä pistää, mikä avuksi?

– Yritä saada lihaksisto irti jäykästä olotilasta niin, että veri lähtee virtaamaan lihaksiin. Käsien heiluttelu juostessa voi auttaa ja saada pistoksen loppumaan, vinkkaa Jouni Leppäsaajo. 

Kun juoksun aloittaa matalalla teholla, pysyy hyvä juoksutekniikka paremmin yllä. Myös rentous on helpompi löytää, kun lenkkeily tapahtuu hitaalla tempolla.

– Jos alkaa heti juosta mahdollisimman lujaa, keho ei välttämättä pysy vauhdissa mukana. Silloin iskevät maitohapot, jotka estävät lihaksistoa toimimasta elastisesti ja rennosti. 

Jos oikea tekniikka mietityttää, kehottaa Leppäsaajo muistamaan kaksi asiaa: hyvän ryhdin ja rentouden. Niillä pääsee jo pitkälle.

Oikea tyyli vähentää lihasten kipeytymistä

Rauhallinen juoksutahti ehkäisee myös vammoja. Palautuminen on nopeampaa, eivätkä lihakset kipeydy niin pahasti.

– Kun kroppa alkaa tottua juoksemiseen, nosta ensin lenkin pituutta, älä nopeutta. 

Leppäsaajo vinkkaa kiinnittämään huomiota myös lenkkireitin valintaan. Jos kotoa lähtevän reitin alussa on vaikkapa raskas ylämäki, kannattaa se ehdottomasti kävellä.

– Silloin voit keskittyä lenkin ajan juoksemiseen, etkä vain siihen, että yrität palautua ensimmäisestä mäestä.

Lisää kestävyyttä rapputreenillä – testaa Elixirin vinkki:

Lue myös:

    Uusimmat