Ainakin 20 avustustarvikkeita jonottanutta ihmistä kuoli Israelin tulituksessa, sanoo Gazan terveysministeriö – Israelin asevoimat kiistää

Näin kauhistuttava on Gazan tilanne 8:30
Gazan tilanne on kauhea. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Israelista palannut edustaja.

Tiistaina Kyprokselta matkaan lähteneen Open Arms -avustusjärjestön aluksen odotetaan saapuvan Gazaan torstaina.

Gazassa ainakin 20 avustustarvikkeita jonottamassa ollutta ihmistä on saanut surmansa Israelin tulituksessa, sanoo äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö.

Lisäksi yli 150 ihmisen kerrotaan haavoittuneen tulituksessa.

Terveysministeriön mukaan ihmiset olivat kokoontuneet liikenneympyrään Gazan kaupungissa, kun Israelin joukot avasivat tulen.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä ollut toimittaja kertoo nähneensä useita ruumiita sekä ihmisiä, joita oli ammuttu.

Israelin asevoimat kiisti tulittaneensa avustuksia odottaneita ihmisiä kohti.

–  Lehdistön raportit siitä, että Israelin joukot hyökkäsivät kymmeniä gazalaisia vastaan avustusten jakelupisteessä, ovat virheellisiä, asevoimat sanoi lyhyessä lausunnossaan.

Israelin asevoimat lisäsi analysoivansa tapausta.

Gazan pohjoisosassa sijaitsevan sairaalan päivystysosaston johtaja Mohammed Ghurab sanoi AFP:lle, että "miehitysjoukkojen suorat laukaukset" kohdistuivat ruoka-autoa odottaneisiin ihmisiin.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Gazan terveysministeriö sanoi lausunnossaan, että haavoittuneita makaa lattialla al-Shifan sairaalassa. Ministeriön mukaan lääketieteelliset valmiudet ovat heikentyneet siinä määrin, että hoitohenkilökunnalla on vaikeuksia muun muassa vammojen suuren määrän vuoksi.

Apua matkalla meriteitse

Pääsy Gazaan maateitse Jordanian, Israelin ja Egyptin kautta on edelleen hyvin rajoitettua siihen nähden, kuinka paljon apua avustusjärjestöjen mukaan kaistalla tarvitaan. Gazassa vallitseva humanitaarinen hätätila on saanut jotkin maat toimittamaan kaistalle apua muita reittejä, kuten ilmasta pudottaen ja meriteitse.

Tiistaina Kyprokselta matkaan lähteneen Open Arms -avustusjärjestön aluksen odotetaan saapuvan Gazaan torstaina. 

Laivan lastina on noin 200 tonnia elintarvikkeita runnellun Gazan asukkaille. Laiva lähti Kyproksen Larnakasta tiistaina mukanaan muun muassa riisiä, jauhoja sekä liha- ja kalasäilykkeitä. Kyproksen ulkoministerin Constantinos Kombosin mukaan myös toinen, isompi alus on valmisteilla.

Yhdysvallat on puolestaan sanonut avaavansa tilapäisen sataman Gazaan avun toimittamista varten. Yhdysvaltain puolustusministeriö on kuitenkin arvioinut, että tilapäisen sataman avaaminen voi kestää jopa kaksi kuukautta.

Lisäksi useat maat ovat aloittaneet päivittäiset avustuslennot tässä kuussa.

Avun tuominen ilma- ja meriteitse ei kuitenkaan ole vaihtoehto maateitse tehtäville toimituksille, sanovat avustusjärjestöt. Kaikkiaan 25 avustusjärjestön yhteislausunnossa ovat mukana muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja brittiläinen kehitysapujärjestö Oxfam.

Israelin iskuissa on yli viiden kuukauden aikana kuollut terveysministeriön mukaan kuollut yli 31 300 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia.

Esimerkiksi YK ja Yhdysvallat ovat kertoneet pitävänsä Gazan terveysministeriön kertomien lukujen mittaluokkaa oikeana.

Lue myös:

    Uusimmat