Aikuinen, onhan sinulla nämä rokotukset voimassa?

Suomalaisella kannattaa olla voimassa kaksi rokotetta: jäykkäkouristus-kurkkumätärokote sekä tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan suojan antava MPR-rokote, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen on saanut jokainen suomalainen lapsena kaikkein iäkkäimpiä lukuun ottamatta. Tehosterokotusta suositellaan kaikille suomalaisille 10 vuoden välein.

Mikäli rokotetta ei ole saanut koskaan, esimerkiksi korkean iän tai rokotusvastaisuuden vuoksi, vaatii rokotussuojan saaminen kolme annosta, jotta rokote on 10 vuotta voimassa.

– Kaksi lyhyellä aikavälillä, kolmas sitten noin vuoden päästä, THL:n ylilääkäri Tuija Leino neuvoo.

Jos joutuu onnettomuuteen tai saa pahan haavan, rokote voidaan antaa useamminkin.

MPR-rokote

MPR-rokote antaa suojan tuhkarokkoa, vihurirokkoa sekä sikotautia vastaan. Vuodesta 1982 sitä on annettu lapsille neuvolassa ja jopa nuoruusiässä.

– Noin 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat sairastaneetkin nämä taudit. Sitä nuoremmat eivät ole, Leino kertoo.

Koska rokote otettiin käyttöön vasta 80-luvulla, Leinon mukaan 60- ja 70-luvulla syntyneissä voi olla sellaisia, jotka eivät ole tautia ehtineet sairastaa, kun taudit jo hävisivät.

– Sen takia olemme kehottaneetkin varsinkin naispuolisia ihmisiä, jotka eivät tiedä sairastaneensa näitä tauteja tai saaneet rokotetta, hakemaan rokotteen omalta terveysasemalta ihan ilmaiseksi. Miehille rokotetta on annettu armeijassa vuosikymmeniä kyselemättäkin.

Jos rokotetta ei ole saanut, sitä annetaan kaksi kappaletta. 

Virustaudit hankalat aikuiselle

Suomalaiset ovat Leinon mukaan kohtuullisen hyvin rokotettuja. Mikäli epäilee jonkin rokotteen puuttuvan, kannattaa se hakea. 

– Kaikki nämä virustaudit ovat hankalampia aikuiselle. Tuhkarokko on näistä kaikista tarttuvin. Jos aikuisena saa tuhkarokon, yksi sadasta saa keuhkokuumeen, yksi tuhannesta saa pelätyn aivotulehduksen ja yksi 10 000 kuolee, Leino kertoo.

– Vihurirokko on raskaana olevalle hankala. Sikotauti taas on aikuiselle miehelle ikävä, sillä se voi tuhota siittiöepiteelit eikä silloin enää voi saada lapsia. Molemminpuolisena tulehdus johtaa lapsettomuuteen.

Lapset eivät enää kyseisiä viruksia Suomessa sairasta, eivätkä virukset enää kierrä, mutta Leinon mukaan viruksia tulee jatkuvasti ulkomailta.

– Lisäksi jo Euroopassa on aika paljon tuhkarokkoa, eli jos vähänkin matkustelee, niin tuhkarokon voi saada. Senkin takia MPR-rokote on tarpeellinen, Leino muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja