Uutta tietoa Levin mökkipalosta: Aikuinen lähti kuuntelemaan bändiä ja alaikäiset jäivät yksin mökkiin – yöllä lattian alta alkoi kolme lasta tappanut tulipalo

30:54

Tutkinnanjohtaja Kai Valonen kertoo, että ennen traagista Levin mökkipaloa aikuinen lähti katsomaan bändiä ja neljä alaikäistä jäi mökkiin, jossa myöhemmin syttyi lattian alta alkanut tulipalo.

Aikuinen lähti Levin keskustaan noin kolmen kilometrin päähän puolen yön aikaan. Mökkiin jäivät 17-, 14-, 12- ja 10-vuotiaat lapset.

Mökin lattian alla alkoi kytevä palo, joka johti lopulta traagiseen turmaan. 

17-vuotias nukkui palon sytyttyä alakerrassa ja heräsi palovaroittimen ääneen. Valosen mukaan mökki oli nuoren herätessä pimeä ja savuinen ja keittiön suunnalla näkyi liekkejä.

Nuori poistui etuoven kautta ulos ja yritti soittaa mökistä aiemmin poistuneelle aikuiselle häntä kuitenkaan tavoittamatta. Tämän jälkeen nuori soitti hätäkeskukseen.

Hätäkeskus vastaanotti puhelun kello 03.25. Nuori kertoi, ettei ollut varma, mikä tilanne oli mökin sisällä. Hätäkeskuspäivystäjä teki hälytyksen pienenä, jolloin ensimmäiset yksiköt lähtivät paikalle.

 – Kun pelastusyksiköt tulivat paikalle, paloa ei näkynyt ulospäin, mutta pian näiden pelastamisyritysten aikana palo laajeni niin isoksi, että pelastaminen ei enää ollut mahdollista näiden kolmen lapsen kohdalla, toteaa Valonen.

Lattialämmityksen asennuksessa useita virheitä

STT:n mukaan Levillä keväällä palaneessa vuokramökissä oli lattialämmityksen asennuksessa monia paloriskiä lisääviä virheitä. Kolmen lapsen kuoleman aiheuttanut tulipalo syttyi huhtikuussa hirsirakenteisen lomamökin lattialämmityksestä.

Tutkinnanjohtajan mukaan rakennustyöt tehtiin loppuun ilman vastaavaa työnjohtajaa, mikä on voinut vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin mukaan syttymistilassa ei ollut palovaroitinta eikä ole varmaa, oliko yläkerrassa palovaroitinta. Otkes suosittaa muun muassa, että palovaroittimia tulisi asentaa asuntoihin selvästi minimivaatimusta enemmän.

Tutkinta on poliisin osalta yhä kesken

Poliisi kertoo tutkivansa yhä palosyytä ja myös kuolemansyyn tutkinta on kesken.

Koska poliisin esiselvitys ei ole vielä valmistunut, tapauksessa ei voida vielä ratkaista, käynnistetäänkö esitutkinta.

Poliisi kertoo tiedotteesaan, että tutkinnassa on kuultu henkilöitä ja lisäksi poliisi on käyttänyt apuna sähköalan asiantuntijaa, jolta on valmistunut lokakuussa 2019 palontutkintaraportti.

Henkilöitä kuullaan yhä

Poliisi jatkaa henkilöiden kuulemisia, jonka jälkeen se tekee ratkaisun tutkinnan jatkamisesta yhteistyössä aluesyyttäjän kanssa.

Poliisi ei ota kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin, koska esitutkintaa ei ole aloitettu. Esiselvityksen valmistumisen ajankohtaa ei voida toistaiseksi arvioida.

* Juttua täydennetty ja otsikkoa muutettu kello 13.02. Otsikkoon lisätty tulipalon syttymispaikka.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja