Aikooko Poroshenko haastaa presidentti Zelenskyin? Paljastaa MTV:lle unelmansa vaaleista

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Ukrainan ex-presidentti Petro Porošenko 9:21
Ukrainan ex-presidentti Poroshenko MTV Uutisten haastattelussa – "Ukraina Natoon ensi vuonna"

Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko kertoo MTV Uutisten erikoishaastattelussa, millaisia suunnitelmia hänellä on tulevaisuudessa politiikan pöydissä. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi Poroshenkon Kiovassa. 

Petro Poroshenko toimi Ukrainan presidenttinä vuosina 2014–2019. Presidenttiuralla eteen tuli heti Venäjän hyökkäys Krimille. 

Vuonna 2019 hän hävisi presidentinvaalien toisella kierroksella maan nykyiselle johtajalle Volodymyr Zelenskyille

Tällä hetkellä Poroshenko johtaa Ukrainan parlamentin suurinta oppositioryhmää. Varsinaista oppositioita ei sisäpolitiikassa tällä hetkellä kuitenkaan ole, koska sota yhdistää kansaa puoluerajojen yli. 

Mutta mieliikö Poroshenko vielä uudestaan Ukrainan presidentin virkaan? 

– Vaaleihin osallistuminen on unelmani. Presidentin virka aiheuttaa kriisin presidenttiyden jälkeiselle poliittiselle uralle, koska siinä on jo aiemmin ollut korkeimmalla huipulla, Poroshenko kertoo. 

Ex-presidentillä on kuitenkin ratkaisu tähän kriisiin, eikä siihen liity Zelenskyin haastamista. 

– Haluan lähteä ehdolle Ukrainan edustajaksi europarlamenttiin. Tämä tapahtuu siinä vaiheessa, kun Ukrainasta tulee EU:n jäsenmaa, Poroshenko ennakoi. 

Viime vuoden kesällä Ukraina sai EU:n ehdokasmaan aseman. Tänään Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi, että unionin täytyy olla vuoteen 2030 mennessä valmis vastaanottamaan uusia jäseniä. 

Milloin seuraavat vaalit?

Tavallisen aikataulun mukaan Ukrainassa pidettäisiin seuraavat presidentinvaalit maaliskuussa 2024. Sota voi kuitenkin vaikuttaa niiden järjestämiseen. 

Eilen sunnuntaina presidentti Zelenskyi sanoi, että vaalit voitaisiin järjestää sota-aikana, jos liittolaiset jakaisivat niiden kustannukset, lainsäätäjät hyväksyisivät asian ja kaikki pääsisivät todella äänestämään. Lausunnosta uutisoi Reuters. 

Ukrainan nykyisen lainsäädännön mukaan vaaleja ei voida järjestää poikkeustilan aikana. Poikkeustila on voimassa 90 päivää kerrallaan ja mikäli sitä halutaan jatkaa, se täytyy uusia seuraavan kerran 15. marraskuuta. 

Vaalien järjestäminen nousi esille amerikkalaispoliitikkojen vierailulla Kiovassa viime viikolla. 

Silloin republikaanisenaattori Lindsey Graham ylisti Ukrainan taistelua Venäjää ja Vladimir Putinia vastaan. Graham kuitenkin vaati Ukrainaa osoittamaan, että maa on erilainen kuin Venäjä järjestämällä vaalit sodan aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat