Venäjä käyttää nyt jättisummia sotaan – selvitys paljastaa, kuinka rajusti maan budjetti on paukkunut

Selvitys paljastaa, kuinka rajusti Venäjän puolustusbudjetti on paukkunut sodan aikana 2:25
Katso, miten pahasti Venäjän budjetti on sodan myötä noussut.

Venäjä oli budjetoinut puolustukseen vuoden 2023 osalta noin 50 miljardia. Budjetti näyttää kuitenkin paukkuneen yli jo puolivälissä vuotta.

Artikkelin alussa nähtävä CNN:n raportti esittelee muun muassa venäläisen panssarivaunutehtaan lähetystä.

Venäjän pääministeri Mihail Misustin vakuuttaa, että tehtaan tuotanto on kolminkertaistunut vuodessa.

Väitettä tukee se, että uutistoimisto Reutersin näkemät asiakirjat paljastavat, että Venäjä on hiljattain kaksinkertaistanut puolustukseen käytettävän budjettinsa.

Asiantuntijat uskovat, että todellinen luku voi olla vieläkin suurempi.

– Jos sen ilmaisee prosenttiosuutena bruttokansantuotteesta, summa voi olla jopa 8–10 prosenttia siitä, kertoo Venäjän talouden asiantuntija Richard Connolly RUSI-tutkimuslaitoksesta.

Prosenttiosuus saattaa olla jopa kolminkertaistunut, Connolly vakuuttaa.

Haasteita piisaa

Venäjän sotakonetuotannolla on muitakin haasteita. Esimerkiksi työvoimaa tehtaille ei tahdo riittää, mikä on saanut myös palkat nousemaan.

Artikkelin alussa olevalta videolta voi nähdä, miten luovilla keinoilla helikopteritehtaalle yritetään houkutella uusia työntekijöitä.

Yrityksen johto kertoi hiljattain presidentti Vladimir Putinille, että heidän pitää rekrytoida 23 000 työntekijää tänä vuonna. Samaan aikaan palkat ovat nousseet jo 17 prosenttia.

– Työvoimaa on vähän. Se liittyy väestönrakenteeseen, sotaan ja siihen, että monet ovat lähteneet maasta, Connolly kertoo.

Pakotteet ovat myös estäneet huipputeknologian saantia, ja täten nostaneet hintoja.

Asiantuntijoiden mukaan Kremi pyrkii nyt perustelemaan elinkustannusten nousua kansalle sodalla, jota käydään länttä vastaan.

– Heidän tulee maksaa enemmän taistellakseen voimakasta vihollista vastaan, Connolly tiivistää Kremlin viestin kansalle.

Katso koko raportti artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat