Ukrainan ex-presidentti Poroshenko oppi tuntemaan Putinin – antaa MTV:lle nyt synkän ennustuksen "mielipuolesta"

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Ukrainan ex-presidentti Petro Porošenko 9:21
Videolla Ukrainan entinen presidentti Poroshenko kertoo muun muassa sen, aikooko hän haastaa Volodymyr Zelenskyin presidenttikisassa.

MTV Uutiset tapasi Ukrainan entisen presidentin Kiovassa. 

Petro Poroshenko on rauhallinen mutta päättäväinen aurinkoisella kiovalaisella teollisuuspihalla. Hän tietää sodan: Hän johti Ukrainaa, kun Venäjä hyökkäsi Krimille 2014. 

Vuonna 2019 Poroshenko hävisi vaalien toisella kierroksella Volodymyr Zelenskyille, mutta nyt poliittiset sotakirveet on haudattu.

– Meillä on nyt yhtenäisyys. Sodan ensimmäisenä päivänä menin Zelenskyin luo ja sanoin, että sinä et ole enää poliittinen vastustajani, enkä minä ole enää oppositiojohtaja. Sinä ja minä olemme nyt sotilaita.

Varustanut merkittävästi armeijaa

Poroshenko on edelleen Ukrainan vaikutusvaltaisimpia ja varakkaimpia ihmisiä. Hän kertoo myös rahoittaneensa ja varustaneensa Ukrainan armeijaa taistelussa.

– Minä teen kaiken minkä pystyn.  Aluksi ostin suojaliivejä, koska niitä ei ollut. Ostin tuhansia kevlar-kypäriä ja lääkintäpaketteja, koska niitä ei ollut. Sitten, muutaman kuukauden kuluttua ostimme konekiväärejä, kranaatinheittimiä. 

– Ostin 300 tykistörekkaa, ja nyt lähetämme rintamalle joka viikko 10–15 tykistörekkaa. Raskasta nostokalustoa, panssaroituja ajoneuvoja, lennokkeja ja satoja droneja. Tämä on pienintä mitä voin tehdä voittomme eteen.

Poroshenko tyrmää arvostelun Ukrainan vastahyökkäyksen hitaudesta.

– Tämä ei ole Hollywood-elokuvaa. Tämä ei ole Oppenheimer eikä Barbie. Tätä ei voi seurata ja syödä samalla popcornia. Tämä on sota, jota käymme maailman toiseksi suurinta ydinasevaltiota vastaan.

Rauha ei voi sisältää Putinia

Presidenttinä Poroshenko oppi tuntemaan Vladimir Putinin. Poroshenko kuvaa entistä kollegaansa mieleltään häiriintyneeksi ja sanoo, että tie rauhaan on hyvin pitkä, vaikkakin yksinkertainen. Se ei voi sisältää Putinia.

– Vaikka me puhdistaisimme Ukrainan maaperän venäläisjoukoista, ei se vielä tarkoita turvallisuutta. Muutaman vuoden kuluttua Putin voi hyökätä uudelleen. Putin on mielipuolinen karhu, jolla on käpälissään ydinpommeja.

Poroshenko vaatii länttä jatkamaan tukeaan, ja korostaa muun muassa hävittäjien ja elektronisen sodankäynnin tarvikkeiden tärkeyttä.

– Tämän sodan aikana venäläiset ovat saaneet entisestään lisää taistelukokemusta 18 kuukauden ajalta.  Natolla ei ole olemassa minkäänlaista taktiikkaa, kuinka tehdä vastahyökkäys vailla ilmaherruutta ja ilmapuolustusta. Mutta me olemme onnistuneet. 

– Yllätimme maailman, kun sotkimme Putinin salamasodan. Minulla ei ole nytkään epäilystäkään menestyksestämme. Valitettavasti hinnasta tulee korkea. 

Poroshenkon mukaan Venäjälle pitäisi kohdentaa sellaisia pakotteita, jotka estäisivät sitä ruokkimasta sotakoneistoaan. Putinin kuuluisi päätyä oikeudenmukaisuuden nimissä vankilaan.

– Jos Putin miehittää Ukrainan, on elämä loppu.

Lue myös:

    Uusimmat