Äidin kauhunhetket suojatiellä: "Lapsi huusi, että luuli kuolevansa"

Kenelle tilanne ei olisi tuttu: Seisot suojatiellä odottamassa, että autot pysähtyisivät ja antaisivat tietä. Lue erään äidin pysäyttävä tarina, ja lupaa, että tästä lähtien Sinä pysähdyt. Aina.

Laissa velvoitetaan ajoneuvon kuljettajaa antamaan esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Lisäksi autoilijan on pysähdyttävä, kun suojatien eteen viereiselle kaistalle on pysähtynyt ohitettava ajoneuvo, poliisi painottaa. 

Miten tämä voi olla niin vaikea ymmärtää ja muistaa?

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan joka viides autoilija on joutunut tekemään äkkijarrutuksen, ettei ajaisi suojatielle tulevan jalankulkijan päälle. Peräti 63 prosenttia kokee, että jalankulkijat tulevat usein suojatielle yllättäen, autoja varomatta. 

Lue helsinkiläisen äidin facebookissa leviävä, pysäyttävä tarina kotimatkasta tyttärensä kanssa.

Äidin tarina

"Ne hetket, kun luulee, että se oli siinä.

Ollaan tulossa kaupasta. Minä kauppakassit pyörässä roikkuen ja lapsi, innokkaana, vähän aikaa sitten ilman apupyöriä ajamaan oppineena, seisomme suojatien edessä Kustaa Vaasan tiellä odottaen mahdollisuutta ylittää toiseen suuntaan kaksi- ja toiseen suuntaan kolmekaistainen tie. Liikennevalot ei toimi. Hetken päästä joku ystävällinen nainen jarruttaa lähimmällä kaistalla ja antaa tietä. Vieressä tuleva auto pysähtyy. Nostan peukkua kuskeille ja alamme ylittämään horjuvasti pyöriä työntäen tietä, minä kasseineni ja lapsi vähäisellä kontrollillaan. 

Tulemme keskellä tietä olevalle sporakiskolle, ja toiseen suuntaan menevä auto lähimmällä kaistalla antaa tietä. Keskimmäisen kaistan auto pysähtyy myös. Autojen taakse muodostuu heti jono, kolmannella kaistalla ei näy ketään. Tässä kohtaa pyöräni horjahtaa ja lapsi pääsee muutaman askeleen päähän edelle, juuri keskelle kolmatta kaistaa, jota pitkin lähestyykin bussi ihan liian kovaa välittämättä hidastaa vaikka kaksi viereistä kaistaa seisoo. Huudan VAAAROOO lapselle, joka tietysti jähmettyy kauhusta keskelle tietä. Sen hetken luulen että bussi tulee suoraan päälle, enkä ehdi pelastaa lasta. Bussi ehtii kuitenkin jarruttaa ja pysähtyy ennen suojatietä. 

Ylitämme tien, minä katse naulittuna bussikuskiin, joka ilmeellään vastaa että mitä hittoa, mähän pysähdyin. Ylitämme tien, lapsi tyrkkää pyörän ojaan itkien kauhusta, huutaa, että luuli kuolevansa, että bussi tulee päälle. Otan lapsen syliin ja itken itsekin, hallitusti tosin kuten aikuisen kuuluukin."

Muista, suojatietä pitkin on päästävä turvallisesti yli. Aina.

Muista aina, liikenteessä... Turvaa koululaisten suojatie.

Lue myös:

    Uusimmat