Mainos

Ahdistaako synnytyksen jälkeinen vatsa? Näin kauan palautuminen kestää

Raskauden jälkeenkin vatsa voi olla pömpöttää. Moni äiti järkyttyy huomatessaan, ettei raskausvatsa kadonnut maagisesti vauvan synnyttyä. Mitään syytä hätään ei ole – jokainen äiti palautuu yksilöllisesti!

Vatsan palautuminen raskauden jälkeen kestää oman aikansa. Tiettyä aikataulua ei ole, sillä kaikki äidit ovat yksilöitä. Vatsa on kantanut uutta elämää kuukausia – on vain luonnollista, että se kaipaa nyt aikaa ja rakkautta toipuakseen, aivan kuin tuore äitikin!

Vuorokausi syntymän jälkeen

Kun vauva on syntynyt, vatsa luonnollisesti pienenee. Lapsen lisäksi äiti synnyttää istukan ja muut jälkeiset; myöskään lapsivettä ei enää ole.

Kaikki tämä pienentää vatsaa.

1–2 viikkoa myöhemmin

Älä tuijota vaakaa tai vatsan ulkonäköä vielä viikko synnytyksen jälkeen – palautuminen kestää kauemmin! Älä edes käy vaa’alla, jos synnytyksestä on vain pari viikkoa. Mitä hyötyä siitä olisi? Vaaka ei kerro koko totuutta kehon koostumuksesta ja esimerkiksi lihasten määrästä.

Suorien vatsalihasten erkauma

 • Joskus vatsan pömpötys johtuu suorien vatsalihasten erkaantumisesta.  Tämä tarkoittaa, että vatsalihaksia yhdistävä jännesauma venyy.
 • Suorien vatsalihasten erkauma on normaali ilmiö raskaana olevilla. Suurin osa palautuu synnytyksen jälkeen, mutta osalla äideistä erkauma ei palaudu.
 • Suorien vatsalihasten erkauman vuoksi vatsa voi näyttää jopa vuosia synnytyksen jälkeen siltä, että henkilö on raskaana – varsinkin, jos vatsaan on kertynyt ilmaa. Vatsa on pehmeän tuntuinen ja roikkuu, jos henkilö menee kontalleen.
 • Esimerkiksi vartalon kiertoharjoitukset voivat pahentaa erkaumaa. Sitä voi kuitenkin hoitaa oikeanlaisilla harjoitteilla.

Mahdollinen aloitettu imetys saattaa auttaa painonpudotuksessa, sillä se vie energiaa.  Imetys ei kuitenkaan vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Jos paino ei putoa, sekin on normaalia.

Kuukausi synnytyksestä

Tuore äiti voi pudottaa jopa kymmenen kiloa synnytystä seuraavana kuukautena. Ihmekös tuo – onhan painava vauva poistunut vatsasta!

Synnytyksen jälkeen ei saa rynnätä heti treenaamaan! Lantionpohjalihasten treeniä voi tehdä heti synnytyksen jälkeen, sillä se ehkäisee virtsankarkailuoireita. Muun liikunnan voi aloittaa, kun siihen tuntee pystyvänsä.

Yhdeksän kuukautta synnytyksestä

Joidenkin kohdalla vanha sääntö siitä, että yhdeksän kuukautta kasvaneen vauvavatsan palautuminen kestää yhdeksän kuukautta, todella pitää paikkansa. Jokainen äiti kuitenkin palautuu eri tavalla, joten oman vatsan ulkonäöstä ei kannata stressata.

Pitkäaikaisia tuloksia ei synny nopeasti – vauvasikin tarvitsi yhdeksän kuukautta ”kypsyäkseen”, ja hän tarvitsee sinua vielä ainakin 18 vuotta!

Jos kesä ja rantakunto mietityttävät, kannattaa muistaa tämä oiva taulukko bikinikuntoon pääsemisestä:

bikinivartalot, taulukko

Vauva tulossa? Tällainen äitiyspakkaus on tarjolla vuonna 2016:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.