Ahdistaako arki? Rakenna oma kirjasto

Pakene arjen ahdistusta kirjojen maailmaan, ja rakenna kotiisi oma kirjasto tai lukunurkkaus.

1800-luvulla Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmän uudistanut Horace Mann totesi, että ”koti ilman kirjoja on kuin huone ilman ikkunoita”.

Moni on oppineen miehen kanssa edelleen samaa mieltä, eikä kirjojen lumo ole kaikonnut, vaikka lukeville kuluttajille tyrkytetään markkinoilla e-kirjoja ja uutta teknologiaa tihkuvia sähköisiä kirjanlukulaitteita. Myös erilaiset kirjahyllyt ja hyllyratkaisut ovat edelleen huonekaluista halutuimpien listalla.

Kirjat ja niitä kannattelevat hyllyt ansaitsevatkin oman huoneensa – kirjaston.

Jos talon neliöt eivät riitä ison kirjastohuoneen puuhaamiseen, ei kannata huolestua. Kirjasto tai lukutila on hieno yksityiskohta missä tahansa kodissa, oli kyseessä kerrostaloasunto tai kartano. Pienempäänkin tilaan voi tehdä ihanan rauhallisen lukusopen. Minikirjaston voi halutessaan pykätä vaikka makuuhuoneen alkoviin.

Kiireisen elämän henkireikä

Mihin oman kotikirjaston viehätys sitten perustuu? Kokonaisen huoneen tai lukunurkkauksen omistaminen pelkille kirjoille voi tuntua pröystäilevältäkin ajatukselta, mutta kotien rauhalliset tilat ovat nykyään yhä harvinaisempaa herkkua.

Kirjojen ympäröimänä itselle suotuun rauhalliseen ja rentouttavaan hetkeen heittäytyminen käy kuin luonnostaan. Lukuhetkeen uppoutuminen saa arjen kiireet katoamaan nopeasti ympäriltä.

Kiireisessä maailmassa henkilökohtaisesta tilasta onkin tullut yhä tärkeämpää, ja esimerkiksi perhevilskeestä irrottautuminen oman kirjaston uumeniin edes toviksi voi muodostua perheen aikuisten henkireiäksi.

Kirjakeidas portaikossa?

Oman kirjaston pystyttäminen ei ole hankalaa. Halutessaan kirjahyllyjä saa jokaiseen kukkaroon sopivalla hinnalla. Valmiiden hyllyratkaisujen plussapuolia on usein hieman huokeampi hinta, mutta teetettäessä on varmaa, että omasta kirjastosopesta tulee juuri sellainen kuin haluaakin.

Nykyiset sisustusratkaisut kannustavat luomaan oman kirjakeitaan myös oudompiin paikkoihin.

Seinille kiinnitettävät hyllyt mahdollistavat kirjojen säilytyksen vaikkapa yläkertaan nousevassa portaikossa taikka eteisessä. Kirjat ovatkin oiva sisustuselementti: ne tuovat huoneisiin lämpöä ja eloisuutta tyhjille seinille.

Helena Mustonen/MTV3
Lähde: www.dailymail.co.uk, Wikipedia
Kuvat: Clolourbox.com, Lehtikuva, Bo Bedre, Formwerk

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja