Aftonbladet: Ruotsin hallitus on kutsunut Suomen ja Turkin huipputapaamiseen, asialistalla Nato-sopimus

Ruotsin hallitus on kutsunut Suomen ja Turkin huipputason tapaamiseen, uutisoi Aftonbladet torstaina. Ensi viikon perjantaina 26. elokuuta pidettäväksi suunnitellun kokouksen asialistalla on maiden välinen Nato-asiakirja.

Aftonbladetin mukaan Turkin ulkoministeriön tiedotusjohtaja Beliz Celasin Rende sanoi, että tapaaminen toivottavasti toteutetaan.

Lehden mukaan Suomi ja Turkki saivat kesän aikana kutsun tapaamiseen. Kutsun lähetti uutisen mukaan Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin valtiosihteeri ja Nato-neuvottelija Oscar Stenström.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuussa yhteisymmärrysasiakirjan. Mailla on ollut erilaisia tulkintoja siitä, mitä se osapuolilta edellyttää.

Suomen ulkoministeriö oli vaitonainen kommentissaan kokousuutisesta.

–  Madridin yhteisymmärrysasiakirjassa sovittiin pysyvästä mekanismista, ja sen kokous on tarkoitus järjestää. Emme kommentoi tässä vaiheessa enempää, ulkoministeriöstä ilmoitettiin torstaina STT:lle.

Vuoropuhelulle puitteet

Myöskään Ruotsin ulkoministeriö ei halunnut vastata Aftonbladetille tarkempiin kysymyksiin kokouksen sisällöstä tai osallistujista.

–  Sopimus Suomen ja Turkin kanssa sisältää sen, että tapaamme kolmen maamme välisessä vuoropuhelumekanismissa. Ensimmäinen tapaaminen tämän mekanismin perustamisesta on tarkoitus järjestää lähitulevaisuudessa, Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpalvelu kommentoi.

Madridin sopimuksessa on kohta, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen on perustettava Turkin kanssa valvontamekanismi sovinnon noudattamisen varmistamiseksi. Turkin edustajat ovat sittemmin kuvanneet sopimuskohtaa neuvotteluvoitoksi.

Aftonbladetin tietojen mukaan kokouksen tarkoituksena on priorisoida sopimuksen eri kohtia sekä vahvistaa nykyinen valvontamekanismi, josta maat ovat sopineet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja