Aerosolisammutin ei riitä ainoaksi sammuttimeksi tulipalossa

Aerosolisammutin ei riitä ainoaksi sammuttimeksi tulipalossa, tähdentää Kuluttajavirasto. Aerosolisammuttimien riittämätön teho kävi ilmi tutkimuksissa, jotka Turvatekniikan keskus ja Kuluttajavirasto teettivät VTT:n palolaboratoriossa.

-Aerosolisammuttimet luovat kansalaisille väärää turvallisuudentunnetta. Niitä ei voi suositella ensisammuttimiksi, painottaa Helsingin pelastuslaitoksen kouluttaja Hannu Leskinen.

Myös Kuluttajaviraston apulaisjohtaja Tomi Lounema korostaa, että aerosolisammuttimen hankkinut elää pahan paikan tullen valheellisessa turvallisuudentunteessa.

-Aerosolisammutin ei saa olla jatkossa sekoitettavissa ulkonäöltään tai merkinnöiltään käsisammuttimiin.

Suomeen tuotavilta aerosolisammuttimilta ei edellytetä muita ominaisuuksia kuin paineenkestävyyttä. Tästä seuraa Louneman mukaan, että kaikki aerosolisammuttimet eivät välttämättä edes toimi lainkaan.

-Nämä laitteet ovat kelvottomia. Suosittelemme käsisammutinta ja koteihin lisäksi sammutuspeitettä, Kuluttajaviraston apulaisjohtaja toteaa.

Kunnollinen käsisammutin on joko jauhe- tai nestesammutin, jonka paino on noin yhdeksän kiloa. Pelastuskouluttaja Leskisen mukaan jo kymmenvuotias pystyy käyttämään tällaista käsisammutinta.

Kunnollinen käsisammutin maksaa nykyisin noin 40 euroa. Pienen aerosolisammuttimen hinta on noin 20 euroa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja