ADHD jatkuu usein aikuisuuteen – tunnista oireet läheisessäsi

Aikuisten ADHD 25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut psykiatri Sami Leppämäki kertoo, miten ADHD-oireyhtymän tunnistaa. Psykiatri muistuttaa, ettei tarkkaavaisuushäiriö tarkoita sitä, ettei ihminen pystyisi keskittymään mihinkään.

Psykiatri Sami Leppämäki kertoo, etteivät ainoastaan lapset ja nuoret kärsi ADHD-oireyhtymästä.

– ADHD on kehityksellinen oireyhtymä, eli se alkaa ja ilmenee jo lapsuudessa, viimeistään ala-asteiässä. Yli puolella tämä jatkuu aikuisuuteen saakka, koko elämän ajan, Leppämäki sanoo.

ADHD:ssa on kaksi oirealuetta: vaikeus keskittyä ja ylivilkkaus. Leppämäen mukaan ihmiset usein unohtavat sen, että molempien oirealueiden ei tarvitse esiintyä samanaikaisesti, vaikka kyse olisikin ADHD:sta.

– Itseasiassa isolla osalla lapsista ja myös aikuisista tämä oireyhtymä ilmenee pelkästään tarkkaavaisuushäiriöinä.

Jos ADHD jatkuu aikuisuuteen saakka, saattaa sen oirekuva muuttua. Leppämäen mukaan oireet muuttuvat usein siten, että ylivilkkaus vähenee.

– Ylivilkkaus voi olla aikuisena jopa kokonaan pois, vaikka lapsena olisi ollut hyvin ylivilkas. Mutta keskittymisvaikeudet ja toiminnanohjauksen ongelmat usein jatkuvat, Leppämäki kertoo.

Leppämäen mukaan ADHD-oireyhtymästä kärsivien on vaikea keskittyä pitkäjänteisesti esimerkiksi lukemiseen tai vaikkapa television katsomiseen.

Leppämäki kuitenkin muistuttaa, ettei tarkkaavaisuushäiriö tarkoita sitä, että ihminen ei koskaan pystyisi keskittymään mihinkään.

– Nämä ihmiset saattaa pystyä keskittymään oikein hyvinkin sellaisiin asioihin, jotka heitä itseänsä kiinnostavat, sanoo Leppämäki.

ADHD-oireyhtymään kuuluu tavallisesti myös tavallista huonommin toimiva työmuisti ja asioiden aloittamisen vaikeus.

– Yksinkertaisetkin asiat voi olla äärettömän vaikeita (aloittaa). (Oireisiin kuuluu) myös se, että asioiden loppuun tekeminen voi olla hyvin vaikeaa. Saattaa olla, että innostutaan herkästi jostakin asiasta. Voi olla sitten 10 tai 15 tai 20 projektia samanaikaisesti, mutta yksikään niistä ei tule valmiiksi.

Millaisilla lääkkeillä ADHD:ta hoidetaan? Millaista on elämä ADHD:sta kärsivän puolisona? Katso Leppämäen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat