Aarne Kärpänen surisee taas! TPS:n otteluissa hurjia ylilentoja 1990-luvun villeinä vuosina – "Yleisö odotti enemmän kuin peliä"

TPS:n peleissä lenteli 1990-luvulla legendaarinen Aarne Kärpänen, joka ihastutti yleisöä vallattomilla esityksillään. Aarne symboloi TPS:n suuruuden aikaa, jolloin ei tarvinnut kuin avata ovet niin aikansa monumentaalinen urheilunäyttämö täyttyi.  

Tämä juttu on julkaistu MTV Urheilun verkkosivuilla alun perin 27. joulukuuta 2020. Nyt se julkaistaan uudelleen hieman muokatulla otsikolla, sillä 100-vuotisjuhlakauttaan viettävä TPS on ilmoittanut Aarne Kärpäsen tekevän paluun perjantai-illan liigaottelussa TPS-HIFK. 

Kesken TPS:n liigaottelun Elysée Arenassa alkaa hillitön surina.

Katsojien päät nousevat seuraamaan Messukeskuksen puoleisella sivustalla killuvaa siivekästä, joka valmistautuu huimapäiseen lentoon.

Hän levittää kitukasvuisen näköiset siipensä ja leijailee vaijerin varassa kohti areenan toista sivua. Yleisö kohahtaa. Kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kertoo rauhallisella äänellään, että hallissa on yli 9 000 ihmistä.

Siipiveikko iskeytyy heikosti kannattimillaan seisovaan rakennustelineeseen, jossa odottaa avustaja. Liekö lähtöisin samasta pesästä?

– Jes, Aarne Kärpänen tuulettaa, ikään kuin sen kunniaksi, että ei sattunut pahemmin.

Aarne Kärpänen on tehnyt yhden lennoistaan ja selvinnyt ilman suurempia vaurioita kotipesään.  

"1990-luvun suuruuden vuosia"

Aarne lensi nimenomaan erän aikana tavallisilla pelikatkoilla, koska noina neitseellisinä vuosina ei vielä pidennettyjä mainoskatkoja tunnettu. Erätauolla Kärpäsen esiintyminen olisi mennyt hukkaan, kun ihmiset olisivat olleet nauttimassa virvokkeita.

Niitä virvokkeita noina vuosina kului, kun TPS pärjäsi, halli pullisteli väkeä ja turkulaisten kansitakit kahisivat. Turkulaisilla ei ole koskaan ollut varsinaisia itsetunto-ongelmia, ja silloin egon pönkitysmateriaalia oli kosolti tarjolla.

TPS voitti 1990-luvulla peräti kuusi SM-kultaa. Maajoukkue pullisteli TPS:n pelaajista, jotka ponnahtivat Vladimir Jursinovin opista NHL-kehiin.

TPS:ssä 1990-luvulla toimitusjohtajana työskennellyt Jyrki Santala naurahtaa, kun hän kuulee kysymyksen Aarne Kärpäsestä.

– Se oli niitä 1990-luvun suuruuden vuosia, kun kaikki muukin oli vauhdikasta ja lennokasta. Yleisö taisi odottaa Aarnea enemmän kuin itse peliä.

"Ei hokiäijillä ollut niin paljon luovuutta"

2:20
TPS:ltä tiedote viiden avainpelaajan hyllytyksestä – asiantuntijat pitivät ratkaisua erikoisena: "Näpäytys."

Aarne Kärpänen kuoriutui itse asiassa jo ennen Turkuhalliin siirtymistään. Hän esiintyi Bilteman mainoshahmona.

– Ei meillä hokiäijillä olisi ollut noin paljon luovuutta, Santala heittää.

Kun päätös lentonäytöksestä oli syntynyt, kärpästen herroiksi valikoitui Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksen sirkuslinjan oppilas. Häntä ei lentäminen huimannut, vaikka temppu näyttää erittäin vaaralliselta, eivätkä turvamääräykset täyttäisi ihan nykystandardeja. 

Ihan joka pelissä ei Aarnea näkynyt, mutta kun hän saapui paikalle surisemaan, suosio oli taattu.

– Biltema, Aarne Kärpänen, kaksi minuuttia, monipuolisuus ja edullisuus. Plus kaksi minuuttia poikittaiset hinnat ja korkea laatu. Plus kaksi minuuttia kohtuuttoman kovat tarjoukset, kuului mainosteksti Aarnen räpytellessä siipiään.

Kun Aarne paluun teki

Aarne Kärpänen teki vielä paluun vanhoilla päivillään TPS:n ja HPK:n otteluun 24. lokakuuta 2014.

Siipien hohto oli himmentynyt, kun eläköitymisikään ehtinyt hyönteinen riippui HK Areenaksi muuttuneen urheilunäyttämön katosta. Aarne-vanhus ei enää jaksanut seinältä seinälle, vaan hylkiöhyönteinen heilui aikansa köyden varassa edestakaisin päämäärättömästi kuin koko sivuraiteelle ajautunut seura.   

Kärpänen toi kuitenkin muiston ajalta, jolloin urheilujättiläinen taisteli vuosi toisensa jälkeen Jokerien kanssa mestaruudesta.

– Kun siirryimme Kupittaalta uuteen halliin, meillä oli hienoja markkinointisuunnitelmia. Ei siinä tarvinnut kuitenkaan kuin avata ovi, niin väkeä virtasi halliin, Santala muistelee.

– Jos vastassa oli Jokerit tai Lukko, yleisömäärä alkoi aina ykkösellä. Eikä se ollut tuhat, vaan kymmenentuhatta.

Hienot olot ja TPS:n menestys loivat pesän, jossa Kärpäsen oli mukava lennellä.

– Kun halli oli täynnä, tuntui tunnelma rintakehässä asti.

MTV Urheilu yritti saada Aarne Kärpästä haastatteluun joulukuussa 2020, mutta hän halusi pysytellä leppoisilla eläkepäivillään poissa julkisuuden kiroista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja