Äärimmäisen uhanalainen Mr. Blue saapui joukkoineen Suomeen – "Tulevat vuodet ovat kriittisiä"

WWF:n kiljuhanhityöryhmä laski maanantaina Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla 69 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea, jotka saapuivat viikonlopun aikana Virosta Suomeen.

Vappupäivän lounaistuulessa Suomeen saapui myös lähettimellä varustettu kiljuhanhikoiras "Mr. Blue", jolle Norjan lintutieteellisen yhdistyksen tutkijat asensivat vuonna 2018 kevyen, kaularenkaaseen kiinnitetyn satelliittipaikantimen.

Lähettimen avulla tutkijat saavat arvokasta tietoa kiljuhanhien muuttoreiteistä ja levähdysalueista. Sen ansiosta vuonna 2019 paljastui esimerkiksi kiljuhanhien aiemmin tuntematon levähdysalue Viron Hiidenmaalla.

mrblue-muuttoreitti-010522
Mr. Bluen muuttoreitti Suomen yli 1.5.2022. Se lensi yhtäjaksoisessa muuttolennossa Suomen yli, ja kello 16 se oli perillä perinteisellä kevätlevähdysalueella Siikajoella. 

Saadaanko kanta nousuun? 

Kiljuhanhet aloittivat kevätmuuttonsa maaliskuussa talvehtimisalueiltaan Kreikasta, ja matkan päätepiste ovat pesintäalueet Norjan Lapissa.

Kiljuhanhi on uhanalaisimpia Pohjoismaissa pesiviä lintulajeja.

– Tulevat vuodet ovat kriittisiä Pohjolan kiljuhanhikannan selviytymisen kannalta. Lyhyellä tähtäimellä ratkaisevinta on, saako kanta onnistuneen pesinnän myötä vahvistusta kahden lähes nollavuoden jälkeen. Samaan aikaan on tärkeä turvata kiljuhanhille suotuisat ja turvalliset olosuhteet muuttoreittien varsilla, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat