Mainos

Äärimmäisen tiukka aborttilaki ajaa epätoivoisia naisia Puolasta Saksaan – Lääkäri: vastaanotolle 20-25 naista viikossa

Puolassa poliitikot ja papisto tekevät kaikkensa estääkseen abortit ja ehkäisyn. Puolalaisnaiset matkustavatkin Saksaan saadakseen apua.

Yhtenä puolalaisnaisten avunantajana pidetään Janusz Rudzinskiä. Puolalaisnaiset toivovat lääkärin pelastavan heidät ei-toivotuilta raskauksilta. Koillis-Saksassa Prenzlauslaisessa sairaalassa työskentelevä Rudzinski tunnetaankin Puolassa naisten oikeuksien puolustajana.

– Jokaisella naisella on oltava oikeus päättää omasta kehostaan. Puola on kuitenkin kiistänyt tämän oikeuden naisilta, Rudzinski kertoo uutistoimisto DPA Internationalille.

Puolassa aborttia ja ylipäätään ehkäisyä koskevat lait ovat Euroopan tiukimpia. Katolilaisessa maassa raskaudenkeskeytyksiä ei katsota hyvällä. Toimenpide sallitaan vain äärimmäisissä tilanteissa – jos silloinkaan.

Maan nykyisen lain mukaan raskaudenkeskeytys voidaan tehdä, mikäli raskaus on seuraus raiskauksesta, raskaus vaarantaa raskaana olevan terveyden tai odotetulla lapsella on vaikea kehityshäiriö.

Vaikka perusteet täyttyisivätkin, ei raskaudenkeskeytystä kuitenkaan välttämättä suostuta tekemään. Moni puolalainen lääkäri kieltäytyy abortin teosta eettisyyteen vedoten. Myös pelko abortin vastustajien kohteeksi joutumisesta saa puolalaislääkärit kieltäytymään raskaudenkeskeytystoimenpiteistä. Puolan hallituksen tilastojen mukaan raskauden keskeytyksiä tehdään maassa joka vuosi tuhat.

Kotitekoiset abortit voivat vaatia naisen hengen

Koska tilanne Puolassa on tukala, puolalaisnaiset hakevat apua naapurimaa Saksasta. Rudzinskin arvion mukaan hänen vastaanotolleen tulee joka viikko 20-25 epätoivoista puolalaisnaista.

Monelle reissu on ainut vaihtoehto. Naiset keräävät viimeiset rahansa kattaakseen noin 400 euron lääkärikulut.

– Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa maksaa toimenpiteestä, Varsovan liittovaltion naisten ja lasten suunnittelukeskuksen johtaja Krystyna Kacpura toteaa.

Köyhät ja maaseudulla asuvat naiset turvautuvatkin rahapulassaan äärimmäisiin tekoihin. Epätoivotusti raskaana olevat naiset ovat valmiita vaarantamaan jopa oman henkensä kotitekoisesti toteutetuilla raskaudenkeskeytyksillä

”Tämä pilleri tappaa”

Tilanteeseen ei näytä olevan luvassa helpotusta – päinvastoin. Puolan hallitus nimittäin haluaa tiukentaa aborttilakia entisestään. Hallituksen suunnitelmissa abortti tulisi kieltää kokonaan. Hallitus väläytti aiemmin jopa vankilatuomion mahdollisuutta abortin suorittaneille lääkäreille ja abortoiduille naisille.

Lakimuutosehdotus aiheutti kuitenkin rajua vastustusta, minkä vuoksi hallitus perui suunnitelmansa.

Lisääntymisoikeuksia yritetään kuitenkin rajoittaa edelleen. Tällä hetkellä Puolan hallitsevan kansalliskonservatiivisen (PiS) puolueen tavoitteena on tehdä jälkiehkäisypilleristä reseptilääke. Poliitikot perustelevat reseptin tarvetta sillä, että heidän mukaansa pilleri on suoraan verrattavissa aborttiin.

– Pilleri ei paranna, eikä se ole pilleri, joka tekee sinut terveeksi, tämä pilleri tappaa, poliitikko Marek Suski sanoo.

Koska liennytystä raskaudenkeskeyttämispolitiikkaan ei ole näköpiirissä, aborttiturismin nimissä matkustavia riittänee jatkossakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.