Aamun pasko? Säävideon kuvaukset johtivat totaaliseen repeilyyn

Näinkin voi käydä – katso säälähetyksen hersyvä mokakooste 1:15
Katso videolta, kuinka säälähetyksen kuvauksista ei meinaa tulla tolkkua!

Aina eivät ammattilaisetkaan onnistu, vaan lopputuloksena on pidäkkeetön nauru.

MTV:llä on alkanut uusi juttusarja Sään pyörteissä, jossa paneudutaan sääilmiöihin pintaa syvemmältä. Uusia kiinnostavia sääsisältöjä julkaistaan pitkin kevättalvea ja vuodenaikojen vaihtuessa MTV Katsomoon.

Meteorologi Markus Mäntykannas ja toimittaja Janne Ahjopalo paneutuvat muun muassa siihen, kannattaako jääpuikkoa syödä ja minkälaisen erheen laskettelijat voivat tehdä tuijottaessaan liian tarkkaan pakkaslukemia. Tunturissa voi olla huomattavasti lauhempaa kuin laaksossa.

Entä mitä tarkoittaa sininen hetki tieteellisestä näkökulmasta?

Mäntykannas on ottanut selvää, onko sää tavallista useammin kurja vappuna, juhannuksena ja naistenviikkona. Näin ainakin moni tuntuu uskovan. Juttusarjassa kerrotaan, kuinka "tuntuu kuin lämpötila" saadaan selville. Tyrkätäänkö alaston ihminen talvipakkaseen ja sitten kysellään "miltä nyt tuntuu"? Se selviää.

Juttusarjassa ihmetellään, mitä oikeastaan tarkoittaa kun "pakkanen paukkuu" ja miksi keskellä talvea sää voi lämmetä yhtäkkiä jopa 30 astetta.

Aina kuitenkaan kaikki ei mene kuvauksissa putkeen. Ylhäällä olevassa mokavideossa yritetään tehdä ohjelmaa kansanviisauksista – heikolla menestyksellä! 

Lopulta toimittaja ja meteorologi saivat kuitenkin pokkansa pitämään. Tästä alempaa voit katsoa onnistuneemman lopputuloksen, jossa selvitetään, mitä tarkoittaa kansanviisaus Iltarusko, aamun pasko ja tuleeko Paha ilma pakkasesta, pakkanen pyryn perästä.  

Iltarusko, aamun pasko – pitävätkö kansanviisaudet paikkansa? 3:21
Iltaruskoon liittyvässä kansanviisaudessa on yhtymäkohtia tieteelliseen tietoon.

Lue myös:

    Uusimmat