Aamulla leivottavat sämpylät

Miten teen sämpylätaikinan kun haluan sen kohoamaan yöksi jääkaappiin ja vasta aamulla leivon ja paistan? Terttu

Hei Terttu! Ohessa ohje aamulla leivottaviin sämpylöihin. Tällöin sämpylätaikina valmistetaan normaaliin tapaan, mutta nesteenä käytetään kylmää vettä tai maitoa. Ei siis kädenlämpöistä nestettä ja hiivaa käytetään melko vähän.

Aamulla leivottavat sämpylät

n. 12 kpl

  • 3 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 15 g hiivaa (1/3 pkt)
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 rkl pullomargariinia tai öljyä
  • n. 7 dl sämpyläjauhoseosta tai 5 dl vehnäjauhoja+ 1½ dl kaurahiutaleita + 1½ dl ruishiutaleita

Tee taikina illalla valmiiksi.

Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaali leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva seokseen. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Aamulla leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.

Paista sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat