Mainos

Aamulehti: Yrittäjällä suuret suunnitelmat – 31 miljoonan euron mansikkatehdas Ylöjärvelle

Ylöjärveläinen Ali Amirlatifi suunnittelee Pirkanmaalle 31 miljoonaa euroa maksavaa mansikkatehdasta, kertoo Aamulehti. Vasta suunnitteluasteella oleva tehdas voisi työllistää 200-500 ihmistä riippuen siitä, kuinka paljon automatiikkaa siinä käytettäisiin.

Kauppatieteen kandidaatti ja insinööri Amirlatifi suunnittelee Ylöjärvelle 31 miljoonaa euroa maksavaa marjatehdasta eli plant factorya. Tehtaan nimi on Evergreen Farm Oy, Ikivihreä maatila.

Aamulehden mukaan Amirlatifi laskee, että yksi tehdas pystyisi tuottamaan vuodessa 45 miljoonaa kiloa mansikoita tai 75 miljoonaa kiloa mustikoita. Viime vuonna Suomen koko avomaan mansikkatuotanto oli 13 miljoonaa kiloa. 

Amirlafin laskelmien mukaan tehtaan liikevaihto nousisi yli sataan miljoonaan euroon vuodessa. 45 miljoonan kilon mansikkasadolla ja 2,5 euron kilohinnalla tehtaan liikevaihto olisi 110 miljoonaa. Työpaikkoja syntyisi 200–500 riippuen siitä, kuinka paljon tehtaassa olisi automaatiota.

Seuraavaksi Amirlatifi aikoo testata ideansa toimivuutta rakentamalla pilottitehtaan, joka olisi riisuttu versio lopullisesta. Myös pilottitehtaan rahoitus on auki: hän odottaa vastausta teknologia kehittämiskeskukselta Tekesiltä, jolta toivoo kolmen miljoonan euron rahallista tukea konseptin testaamiseen. Omaa rahaa hän on valmis sijoittamaan 1,2 miljoonaa euroa.

Amirlatifi on kertonut konseptistaan verkkopalvelu LinkedInissä. Hän on saanut kritiikkiä, mutta myös houkuttelevan tarjouksen Makedoniasta, missä yrityksen ei tarvitsisi maksaa veroja kymmeneen vuoteen. Ottajia olisi tiettävästi myös Egyptissä, Sambiassa ja Yhdysvalloissa.

Lue myös Aamulehden pitkä juttu, jossa kuvaillaan muun muassa tehtaan toimintamalli ja näytetään havainnekuvia siitä, miltä 31 mijoonan euron mansikkatehdas näyttäisi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.