A vai A+++? Näin paljon plussat vähentävät sähkönkulutusta

Investoi vähän enemmän kodinkoneisiin ja säästä sähkönkulutuksessa. Jo pari plusmerkkiä energiatehokkuusmerkinnässä tiputtaa roimasti kulutusta.

Keittiön kodinkoneet ovat merkittävä investointi ja vaikuttavat todella paljon sekä keittiön viihtyvyyteen ja käyttömukavuuteen että kodin energiakuluihin.

Siksi ei kannatakaan päätyä nopeaan standardiratkaisuun vaan pohtia omia valintoja ainakin seuraavista näkökulmista:

1. Investoi energiatehokkuuteen

Jääkaappi ja pakastin ovat päällä yötä päivää ja vaikuttavat siten merkittävästi kodin sähkönkulutukseen. Vaikka ekologisimmat ja energiatehokkaimmat mallit eivät välttämättä ole kategorian halvimpia, investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Harva tulee pohtineeksi, että jokainen plusmerkki A-kirjaimen perässä vähentää laitteen sähkönkulutusta noin 20 prosentilla. Siten A+++ -energiatehokkuusluokan laite kuluttaa peräti 60 % vähemmän sähköä kuin energiatehokkuusluokan A laite.

Aivan oma lukunsa ovat viimeisiään vetelevät kylmälaitteet, jotka saattavat kuluttaa sähköä jopa tuplasti uusia laitteita enemmän. Jo parinkin kilowatin kulutusero näkyy sähkölaskussa.

2. Panosta käyttömukavuuteen

Käyttömukavuuteen panostamalla säästät aikaa ja ärräpäitä keittiössä päivittäin. Induktioliesi on huomattavasti perinteistä tai keraamista liettä nopeampi ja turvallisuutensa vuoksi erinomainen valinta muun muassa lapsiperheisiin.

No-frost -automaattisulatustoiminto säästää jääkaapin ja pakastimen sulattamisen vaivan ja vähentää samalla myös sähkönkulutusta. Hiljainen käyntiääni on puolestaan arvostettava seikka eritoten avokeittiöissä.

Innokas kotikokki käyttää aikaa keittiössä sen verran, että uusien teknologisten innovaatioiden mahdollisuuksiin kannattaa ainakin tutustua. Esimerkiksi uusimmista uuneista löytyy lukuisia toinen toistaan kiinnostavampia ominaisuuksia aina höyrytystoiminnoista 4D-kiertoilmaan, leivontasensoreihin ja integroituihin paistomittareihin.

3. Suunnittele ja mitoita oikein

Mitä pienempi keittiö, sitä tarkemmin eri toimintojen sijoittelu kannattaa suunnitella. Tällöin kannattaa tutkia muun muassa erikoismitoitettujen laitteiden mahdollisuuksia tai panostaa vaikkapa uuniin, joka on varustettu myös mikrotoiminnolla.

Isommassa tilassa tai isomman perheen käytössä taas esimerkiksi niin kutsuttu side-by-side -jääkaappipakastin on oiva vaihtoehto.

4. Painota valintoja budjetin mukaan

Eritoten nuorten aikuisten kodeissa hinta nousee usein merkittäväksi valintakriteeriksi keittiötä uudistettaessa.

Pienellä budjetilla keittiötä suunnitellessa kannattaa punnita tarkoin sitä, mitkä ovat itselle kaikista tärkeimpiä keittiölaitteiden ominaisuuksia ja mistä voisi puolestaan tinkiä. Ja vaikka ei koko keittiötä uusisikaan, pelkkä uuteen lieteen panostaminen voi lisätä keittiön käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

5. Anna persoonasi näkyä!

Anna oman persoonasi ja elämäntilanteesi näkyä keittiössäkin. Mikäli unelmakeittiösi on valkoinen, linjakas ja moderni, myös kodinkoneiden valinta kannattaa tehdä sitä silmällä pitäen.

Toimisiko esimerkiksi kirkasvärinen jenkkikaappi keittiön katseenvangitsijana? Onko perheessä pieniä tahmatassuja, joiden takia kannattaa valita helposti puhtaana pidettävät pinnat?

Lähde: Expert 

Lue myös:

    Uusimmat