A&D: 30 euron huonekalu paljastui satojen eurojen design-harvinaisuudeksi – tuoli palasi "kotiin"

Nettikirpputorilla myynnissä ollut tuoli päätyi onnekkaiden sattumien kautta takaisin kotiin. 

Olemme aiemmin kirjoittaneet vintin kätköissä piilevistä leluista, keräilykorteista ja peleistä, jotka saattavat olla arvokkaampia kuin moni tiedostaa. Myös kirpputoreilta voi tehdä edullisia löytöjä, joiden arvo voi paljastua myyntihintaa huomattavasti korkeammaksi. 

Antiikki & Design -lehden bloggaajana toimivalle taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälälle kävi juuri tällä tavoin.

Kuuden tuolin arvo jopa 3000 euroa

Katja Weiland-Särmälä kertoo blogissaan kiinnittäneensä huomion Facebookin Pohjoismaisen Designin kirpputorilla julkaistuun myynti-ilmoitukseen, jossa myynnissä oli tumma Domus-tuoli. Tuolia, jonka pohjasta löytyi leima Matti G. Wilska, myytiin alhaiseen kolmenkymmenen euron hintaan.

Weiland-Särmälän haastattelema myyjä kertoo käyneensä arvioittamassa tuolin asiantuntijoilla, mutta tuolia ei uskottu aidoksi. Asiantuntijat olivat kuitenkin väärässä, sillä kyseessä todella oli aito Ilmari Tapiovaaran vuonna 1946 suunnittelema klassikkotuoli. Kuudesta vanhasta Domus-tuolista on saatu parhaimmillaan Weiland-Särmälän mukaan jopa 3000 euroa. Uustuotantona tuolin hinta on noin kuusisataa euroa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vielä mielenkiintoisemman tapauksesta tekee se, että eräs Facebook-käyttäjä tunnisti pohjan leiman perusteella tuolin kuuluneen isälleen, Matti G. Wilskalle, joka oli pelastanut tuolin aikoinaan Hyvinkään ammattikoululta.

Vaikka tuolin myynti-ilmoitukseen on sadellut lukuisia tarjouspyyntöjä, myyjä halusi myydä tuolin henkilölle, jolla on siihen tunneside. Tuolin voidaankin sanoa palanneen kotiin, kun tuoli myytiin lopulta edesmenneen Wilskan tyttärelle.

Korjattu 26.4. klo 12.37: Kuusi tuolia on myyty parhaimmillaan yli 3000 eurolla, ei yhtä tuolia.

Kuuluiko videon esittelemä kasvio sinun lapsuuteesi?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja