9-vuotiaalla tytöllä aivoja syövä ameeba – kuoli sairaalassa

Yhdysvalloissa Kansasissa 9-vuotias tyttö on kuollut harvinaiseen loistartuntaan.  Hally Yust oli toimitettu sairaalahoitoon aivokalvontulehduksen kaltaisten oireiden takia. Tytöllä todettiin Naegleria fowleri -ameeban aiheuttama tartunta, johon hän myös menehtyi.

Tyttö kuoli tartunnan seurauksena tämän viikon keskiviikkona, kertoo Fox News. Naegleria fowleri -loinen tunnetaan ns. aivoja syövänä ameebana. Valtaosa tartunnoista johtaa kuolemaan.

Ameebatartunnan voi saada järvi-, lampi- tai jokivesistä tai kuumista lähteistä.  Ameebatartunnan riski kasvaa kesällä veden lämpötilan noustessa. Tartunnassa ameeba kulkeutuu ihmiseen yleensä nenän kautta, josta se tunkeutuu aivoihin.

Perhe muistuttaa tartunnan epätodennäköisyydestä

9-vuotias Hally-tyttö rakasti uimista ja oli uinut ennen tapahtumaa useissa eri paikoissa, joten tytön tartuntalähdettä ei ole saatu vielä selville.

Hally oli myös innokas vesihiihtäjä. Tytön epäilläänkin saaneen tartunnan vesihiihdon yhteydessä, jolloin vettä menee helpommin nenään.

Hallyn perhe muistutti kuitenkin siitä, ettei tytön tapauksesta kannata ottaa paniikkia.

– Ihminen kuolee todennäköisemmin hukkumalla kuin tähän tartuntaan. Mahdollisuus tähän on kuin yksi miljardista. Ja tämä tyttökin oli yksi miljardista. Siihen on syynsä, että Jumala valitsi hänet ja yritän yhä ymmärtää sitä syytä, Hallyn isä Shon Yust kommentoi paikalliskanava KCTV5:lle.

– Toivomme, että ette ryhdy pelkäämään tätä harvinaista tartuntaa, joka vei tyttäremme, perhe totesi puolestaan Fox Newsille. 

– Perheemme on ollut aina innokas vesiurheilemaan ja aiomme olla jatkossakin.

Naegleria fowler -loisen aiheuttamat kohtalokkaat tartunnat ovat erittäin harvinaisia. Yhdysvalloissa on todettu vuosien 1962-2013 kaikkiaan 132 tapausta, näistä 34 vuosien 2004–2013 aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja