Mainos

8 vinkkiä: Näiden avulla opit tekemään parempia päätöksiä elämässäsi

Pitäisikö kosia? Vaatia ylennystä? Muuttaa? Päätöksiä voi tehdä helpommin ja paremmin näiden vinkkien avulla.

Aina ei voi tehdä parasta mahdollista päätöstä, mutta yrittää sentään voi! Matkabloggaaja Thomas Kuegler kirjoitti Huffington Postiin neuvot parempaan päätöksentekoon.

1. Tee päinvastoin sen sijaan, että tekisit mukavasti

Kuegler lupaa, että omalta mukavuusalueelta poistuminen poistaa samalla epävarmuuden päätöksenteon suhteen. Kotikaupunkinsa baarissa Kuegler tapasi useita koulukavereitaan, jotka eivät koskaan lähteneet lapsuuden kotikaupungistaan. Mukavuus on helppoa, mutta epämukavuus yleensä antaa enemmän.

2. Kuuntele ystäviäsi

Sinun parastasi ajattelevat ihmiset antavat hyviä neuvoja. Ystävä kertoo totuuden, vaikket aina haluaisi kuulla sitä. Kun totuus tuntuu epämiellyttävältä, on kuitenkin kaikista tärkeintä kuunnella.

3. Hyödynnä Joharin ikkunaa

Pitäisikö kosia? Vaatia ylennystä? Muuttaa?

Joharin ikkuna on työkalu, jolla ihminen voi oppia ymmärtämään itseään ja ystäviään paremmin. Tarkoituksena on kuvailla itseään adjektiivein, joita ovat muun muassa antelias, herkkä, hyväntuulinen, idealistinen, nokkela, rohkea ja spontaani.

Mitkä viisi adjektiivia valitsisit kuvaamaan itseäsi? Entä mitkä ystäväsi valitsisivat?

Joharin ikkuna


Tuttu itselleTuntematon itselle
Tuttu muilleAvoimet ominaisuudet, jotka sinä ja muut tuntevatSokea piste, jota et tunne
Tuntematon muillePiilo-ominaisuudet, joita muut eivät tunneTuntematon alue, johon kukaan ei näe

Jokaisella ihmisellä on sokea kohtansa. Joskus muut todella tietävät meitä koskevia asioita paremmin kuin me itse!

4. Hanki mentori

Ystävien tarkoitus elämässä ei ole edistää muiden uraa, mutta mentorit ovat nimenomaan tätä tarkoitusta varten. Mentori arvioi tilannettasi esimerkiksi töissä tai opiskelurintamalla rehellisin silmin, ja osaa antaa ideoita, joita et itse osannut keksiä.

1:28

5. Katso menneeseen

Katso menneitä päätöksiäsi ja asioita, joita olet kokenut. Keitä oli mukana elämässäsi tuolloin? Mitä tavoitteita sinulla oli? Millaisia esteitä ylitit? Käytä oppimaasi hyödyksi nykytilanteessa.

6. Ota tunne pois

Jos ihmiset tekisivät aina päätöksiä järjellä tunteiden sijaan, hylättyjä lemmikkejä ei olisi.

Jotkut asiat tuntuvat hyviltä juuri nyt, mutta muuttuvat taakaksi myöhemmin. Tunne voi huijata sinut tekemään jotakin, mitä kadut myöhemmin. Älä siis tee nopeita, tunteisiin perustuvia päätöksiä.

1:32

7. Kuuntele itseäsi

Moni rakastaa itseään ja omia päätöksiään: "ei tarvitse tulla neuvomaan, minä osaan tämän, ja kaiken muunkin..." Oikeanlaisen päätöksen tekeminen on kuitenkin osaksi muiden kuuntelemista, osaksi itsetutkiskelua.

8. Jos teit väärän päätöksen…

Jos tulos ei ollut toivottu, ei hätää. Voit aina muuttaa suuntaa! Jokaisella kerralla ei voi tehdä parasta mahdollista päätöstä. Jokainen päätös kuitenkin opettaa jotakin sinusta itsestäsi.

1:20

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.