Vieraana keittiömestari Jyrki Linna-Hynnilä ravintola Havis Amandasta valmistamassa silakkaherkkuja.
Punajuurisilakat
n.500 g nahattomia silakkafileitä (=600-700g nahallisia silakkafileitä)
1 litra vettä
1,5 dl Rajamäen etikkaa
0,5 dl karkeaa suolaa
1 dl sokeria
laakerinlehtiä
neilikoita
1. Keitä ainekset makuliemeksi ja anna jäähtyä.
2. Lisää silakkafileet ja anna maustua liemessä 2-4 tuntia kylmässä. Mitä kauemmin silakat ovat liemessä, sitä kovempia ja suolaisempia niistä tulee.
3. Valuta silakat.
1-2 punajuurta
0,5 l vettä runsas
1,5 dl sokeria
1,5 dl Rajamäen etikkaa
muutama laakerin lehti
mustapippuria
1. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet. Lisää etikka ja lopuksi hienoksi raastettu tai suikaloitu punajuuri.
2. Anna jäähtyä. Lisää silakat kylmään liemeen ja anna maustua vähintään yön yli mieluiten pari päivää.
Vuohenjuustosilakkapihvit
n.600 g silakkafileitä
4-6 salottisipulia
n. 100 g vuohenjuustoa
ruohosipulia
suolaa
valkopippuria
ruisjauhoja
rypsiöljyä ja voita tai juoksevaa margariinia
1. Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeäksi ja anna jäähtyä.
2. Murusta vuohenjuusto ja sekoita joukkoon ruohosipuli ja sipuli.
3. Levitä puolet silakkafileistä laudalle voipaperin päälle. Ripsauta fileille vähän pippuria ja suolaa. Levitä nokare juustomassaa fileille. Paina toiset fileet päälle. Jos juusto on hyvin pehmeää, nosta pihvit hetkeksi kylmään käsittelyn helpottamiseksi.
4. Kiepsauta fileet ruisjauhoissa ja paista. Iso määrä kyspyy hyvin myös 10-15 minuutissa uunissa 225 asteessa leivinpaperin päällä. Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä perunoita tai muusia ja helmisipulieta tai muita kasviksia.
Helmisipulit
pienehköjä sipuleita
vettä
voita
sokeria
sitruunanmehua
loraus kermaa
suolaa, pippuria
1. Keitä sipulit suolavedessä kypsähköiksi. Valuta.
2. Kuullota voissa hiljalleen ja ripsauta sekaan vähän sokeria ja lisää reilusti sitruunamehua. Anna mehun kiehua lähes kuivaksi. Lisää lopuksi loraus kermaa ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Toim. Kati Nappa