7 vinkkiä: Näin saat talvikenkäsi säilymään merkittävästi pidempään

1:56
Millaisilla kengillä tallataan Helsingissä lumisena aamuna? Katso vastaus videolta.

Hoitamalla ja huoltamalla kenkiä oikein voi vaikuttaa merkittävästi niiden käyttöikään. Insider-sivusto vinkkaa, miten kenkiä voi estää tuhoutumasta talvella.

Talvisaappaat kuluvat pakkasessa, lumessa, loskassa ja suolatuilla teillä nopeasti. Jos kengistä ei pidä kunnolla huolta, voi hintaviin jalkimiin investoiminen osoittautua turhaksi – pian tarvitaan taas uudet kengät.

Kenkiä kannattaakin huoltaa, sillä se voi pidentää merkittävästi niiden elinikää. Hoito-ohjeita ja vinkkejä sopivista hoitoaineista kannattaa kysyä aina kenkien oston yhteydessä.

Nämä vinkit on kuitenkin hyvä muistaa jokaisten jalkineiden kohdalla!

1. Käsittele ennen käyttöä

Kun ostat uudet kengät, älä ota niitä heti käyttöön. Jalkineiden valmistuksessa ei läheskään aina tehdä kengille mitään hoito- tai suojauskäsittelyä, joten siksi se olisi tärkeää tehdä itse ennen jalkineiden ensimmäistä käyttökertaa, muistutetaan KooKengän sivuilla.

Newyorkilainen stylisti Gloria Cospito suosittelee Insiderissa tekemään nahkakengistä vettähylkivät ennen ensimmäistä käyttökertaa. Myös muutkin kengät kannattaa kyllästyttää, jotta kenkien pinta hylkii kosteutta ja likaa.

2. Osta ainakin suojasuihke

Kun uudet kengät on suojannut ennen käyttöönottoa, ei voi vielä täysin huokaista helpotuksesta. Cospito muistuttaa, että kengät pitää suojata säännöllisesti. Hoitoväli riippuu säästä ja kenkien käytöstä, mutta se kannattaa tehdä mieluiten muutaman kuukauden välein.

Suojaaminen onnistuu hyvin siihen tarkoitettujen ja kengille sopivien suihkeiden avulla. Muista aina puhdistaa kengät ennen suojasuihkeen laittamista.

Suojasuihkeen lisäksi myös muiden hoitoaineiden hankkimista kannattaa harkita. Muotikonsultti Vanessa Valiente kertoo kiillottavansa nahkakengät joka vuosi ennen talvea. Uusille nahkakengille sopiikin hyvin väritön kenkävoide, mutta kuluneen kengän väriä voi korjata hyvin värillisellä kiillokkeella.

Myös kiilloke ja muut hoitoaineet levitetään kuiviin nahkakenkiin puhdistamisen jälkeen pyörivin liikkein sienen, harjan tai liinan avulla. Kun aine on kuivunut, pinta kiillotetaan pehmeällä harjalla tai liinalla.

Mokkakenkiin kannattaa suosia mokan hoitoainetta. Tarvittaessa kumisaappaisiin voi laittaa myös kuminhoitoainetta.

3. Puhdista lika ja pöly heti

Martat muistuttavat sivuillaan, että lika, kura ja pöly kannattaa pudistaa kengistä mieluiten heti. Nahkakengistä se käy parhaiten harjaamalla, Valiente suosittelee tekemään sen mieluiten hevosen harjaksista tehdyllä kenkäharjalla.

Mokkakenkien puhdistamiseen sopii hyvin vaahtomuovisieni tai mokkaharja. Joka sään muovipintaiset kengät ja kumisaappaat kannattaa pestä heti käytön jälkeen haalealla saippuavedellä ja pehmeällä sienellä.

4. Säilytä oikein

Paras paikka säilyttää kengät on laatikko. Muovipussi on pahin vaihtoehto, sillä pahimmillaan siellä kosteat kengät voivat homehtua. Laatikkoon laitettavien kenkienkin olisi hyvä antaa välillä kuivua kokonaan, ja se kannattaa tehdä huoneenlämmössä.

Jos kengät pääsevät kostumaan, niiden muodon voi säilyttää esimerkiksi sanomalehtipaperin tai lestin avulla. Nahkasaappaiden varsiin kannattaa lisätä myös lehtirullat, jotta varret pysyvät pystyssä.

5. Hanki pohjalliset

Cospito kertoo, ettei monissa luksuskengissäkään ole välttämättä hyviä kengänpohjallisia talvea ajatellen. Irrallisiin pohjallisiin investoimin parantaa toki käyttömukavuutta, mutta myös suojaa kengän sisäosaa.

Hyviä pohjallisia kannattaa kysellä suutarista tai kenkäkaupoista. Cospiton mukaan hyvät, suojaavat pohjalliset nahkakenkiin ovat esimerkiksi vedenkestävät ja muoviset pohjalliset, jotka tekevät pohjasta tukevamman.

Pohjalliset on hyvä ottaa pois kengistä aina silloin tällöin käytön jälkeen, jotta sisäosa pääsee kuivumaan ja tuulettumaan.

6. Poista suolatahrat viinietikalla ja vedellä

Teille levitetty suola voi aiheuttaa nahkakenkiin tahroja. Niiden puhdistaminen on kuitenkin helppoa myös kotioloissa kahdella ainesosalla: viinietikalla ja vedellä! Julkkisstylisti Amber Alexandria neuvoo pyyhkimään kengät ensin kostealla, pehmeällä liinalla. Sekoita sitten yhtä paljon etikkaa ja vettä, ja pyyhi tahroja kengistä hellästi.

Jos kotikonstit eivät auta, likaisillekin nahkapinnoille löytyy puhdistamiseen tarkoitettuja aineita. Esimerkiksi mokkakengistä tahrojen poistaminen onnistuu parhaiten mokkakumilla tai mokkasampoolla.

7. Poista naarmut ruokasoodalla ja vedellä

Nahkakengissä naarmuja? Alexandria neuvoo sekoittamaan ruokasoodaa ja vettä tahnaksi, ja pyyhkimään naarmuja kevyesti liinalla, jolle seosta on lisätty. Toinen tehokas tapa poistaa naarmut on myös hammastahna, lue lisää täältä.

Lähteet: Insider, KooKenkä, Martat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja