7.8.2003 Savonlinna

"Hei, olemme Savonlinnan Oopperajuhlien työntekijöitä. Kesä-heinäkuussa asumme väliaikaisissa asunnoissa, kiirettä riittää eikä vapaapäiviä juurikaan ole. Olisi mukava kokoontua juhlistamaan Oopperajuhlien päättäjäisiä hyvästä viinistä ja ruoasta nauttien."

Reseptit 8 hengelle

Ravut

Rapuja varataan yleensä 10-15kpl per henkilö. Lisäkkeenä paahtoleipää, voita ja silputtua tilliä. Käsienpesua varten laitetaan katteeseen yleensä myös sitruunavettä.

Rapujen keitto:
15 g suolaa litralle, mausteena kaksi sokeripalaa ja kruunutilliä.
Keitä rapuja kiehuvassa vedessä noin 6 min.
Jäähdytä liemessä yön yli, jotta maut tasaantuvat.

Paistetut ahvenfileet ja Dijon Hollandaise

nahattomia ahvenfileitä
1,5 kg vehnäjauhoja
400 g uutta perunaa
100 g kukkakaalia
100 g porkkanaa
100 g parsakaalia
500 g kanttarellejä
1 pnt ruohosipulia
valkoviinietikkaa
dijon-sinappia
kanamunia
suolatonta voita
sitruunaa
laakerinlehti
sahramia
korinaterin siemeniä
oliiviöljyä
balsamicoa

Keitä marinadi jossa 2l vettä, yksi laakerinlehti, yksi pss sahramia, 1tl korianterin siemeniä, 5rkl balsamicoa, 0,5dl oliiviöljyä ja yhden sitruunan mehu. Suolaa ja valkopippuria. Jäähdytä liemi kylmäksi. Keitä perunat kypsiksi ja laita marinadiin jäähtymään ja imemään makuja. Keitä muut kasvikset sopivan kypsiksi ja laita myös kukkakaali marinadiin. Lehtivihreää sisältävät tuotteet lisätään vasta lämmitysvaiheessa, jolloin värit pysyvät kirkkaina.

Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl vettä
5 keltuaista
250 g kirkastettua voita
rkl dijon-sinappia ja löysää kermavaahtoa.

Laita vesi, etikka ja keltuaiset kattilaan ja kypsennä varovasti kunnes seos sakenee. Lisää koko ajan sekoittaen kirkasta voita ja mausta kastike dijon -sinapilla, suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lopuksi lisätään muutama rkl kermavaahtoa antamaan kuohkeutta.

Pyörittele ahvenfileet kevyesti suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa ja paista pannulla voissa. Paista kanttarellit pannulla ja mausta silputulla ruohosipulilla. Lämmitä muut kasvikset liemessään.

Lue myös:

    Uusimmat